Δήμητρα Μπαντή: Το Λαογραφικό Μουσείο των Τρικάλων

Ένα θαυμάσιο νεοκλασσικό κτίριο του 19ου άι. φιλοξενεί το ανακαινισμένο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης ,το οποίο ιδρύθηκε το 1991!
Οι πύλες του άνοιξαν μετά από καιρό με μια έκθεση μνήμης για την Σμύρνη και τη Μ.Ασια μέσα από αντικείμενα που προσέφεραν οι αδερφοί Γρηγόρης και Αλέξανδρος Μοράκης και θα διατίθενται ως τις 12 Ιανουαρίου!

Η σπουδαιότητα της ύπαρξης λαογραφικών μουσείων είναι μεγάλη! Αποτελούν τόπους αναπαράστασης μιας πολιτιστικής ταυτότητας με τοπικό ή εθνικό πρόσημο και φορείς αυτο- και ετεροπροσδιορισμού! Αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ παρελθόντος και παρόντος,ενώ ,συγχρόνως, επωμίζονται έναν πολύ σημαντικό ρόλο,εκείνον της διαιώνισης της μνήμης !

Αντικείμενα , πολιτισμοί, καθημερινότητες, αναπαριστούν την πραγματικότητα μιας εποχής που στα πρώτα λαογραφικά μουσεία ταυτίστηκαν με την προβιομηχανική, παραδοσιακή ,αγροτική κοινωνία στο πλαίσιο του εθνικού χρέους προς την παράδοση(Ν. Πολίτης)! Το ενδιαφέρον στράφηκε έπειτα και στην αστική θεματολογία (Δ.Λουκάτος) αλλά και την κοινωνιολογική παράμετρο των λαογραφικών φαινομένων (Μ.Μερακλης) και την εξέταση του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού χωρίς την αναγωγή στο αρχαιοελληνικό παρελθόν!

Η αξία , επομένως,των λαογραφικών μουσείων δεν σχετίζεται με την μουσειοποιηση του παραδοσιακού πολιτισμού,αλλά με την συμβολή στην μελέτη των στοιχείων αυτού που σήμερα λειτουργούν ως αναπόσπαστα στοιχεία του λαού !!!

Δήμητρα Μπαντή
Φιλόλογος – Λαογράφος.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia