Δήμητρα Μπαντή: «Το πάλκο του Τσιτσάνη»

ΤΟ ΠΑΛΚΟ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Ρίχνοντας «κλεφτές» ματιές στο Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη λίγο πριν τον επίσημο εγκαινιασμό του μπορεί να σταθεί το βλέμμα σε κάθε γωνιά… κάθε γωνιά και ιστορία, κάθε σπιθαμή και πολιτισμός! Και μέσα σε όλα δεσπόζει επιβλητικό το πάλκο του Τσιτσάνη.

«Ο Τσιτσάνης αγάπησε πολύ το πάλκο και κατέβηκε από αυτό μόνο για να πεθάνει»… είχε πει ο Σαββόπουλος! Πράγματι, υπήρξε ένας χώρος που είχε τεράστια σημασία για όλους, βέβαια, τους λαϊκούς δημιουργούς, και σίγουρα για τον Τσιτσάνη που «δούλεψε» σε αυτό όλη του τη ζωή! Το πάλκο είναι ο κατεξοχήν χώρος επιτέλεσης του λαϊκού. Και σε αυτό δημιουργεί, σε αυτό παίζει τις μουσικές του δημιουργίες, μέσω αυτού συνδέεται με τους αποδέκτες των δημιουργιών του με μια μοναδική, αμφίδρομη σχέση!

Είναι ο χώρος των συνεργασιών του, με τον ίδιο να αποτελεί την προεξάρχουσα μορφή και γύρω του να συσπειρώνεται το μουσικό του επιτελείο: στιχουργοί, μουσικοί, ερμηνευτές. Μάλιστα καινοτομεί και εδώ, καθώς είναι ο πρώτος που θα κατεβάσει την ερμηνεύτρια από το πάλκο και θα την τοποθετήσει μπροστά από αυτό, πάνω στην πίστα, καθιστώντας, έτσι, ακόμη μεγαλύτερη την επικοινωνία με τον κόσμο!

Το πάλκο, με τους ποικίλους συσχετισμούς, αποτελεί τον πυρήνα της δεύτερης αίθουσας και ένα σημαντικό σημείο αναφοράς τόσο για τον Τσιτσάνη της περιόδου των δημιουργιών και της δουλειάς του, όσο και για τον επισκέπτη του σήμερα, που έχει πολλά να αποκομίσει από αυτό!

Δημητρα Μπαντή

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia