Η θλιβερή σύγκριση του Νομού Τρικάλων, με αυτόν της Καρδίτσας – Άρθρο του Κώστα Κουτσονάσιου

Για τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει επιτύχει τις τελευταίες δεκαετίες ο νομός Καρδίτσας σε σχέση με των Τρικάλων, συζητούσαν πριν λίγες ημέρες παλαιοί έμποροι και επιχειρηματίες της πόλης.

Η πόλη της Καρδίτσας έλεγαν χαρακτηριστικά δεν είχε καμία σχέση με τα Τρίκαλα στο παρελθόν και η παραγωγικότητα του γειτονικού νομού, δεν ήταν παρά κλάσμα των Τρικάλων.

Ειδικότερα στο τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων (Κλωστοϋφαντουργίες, τυροκομεία κλπ) και του τουρισμού τα Τρίκαλα υπερείχαν θεαματικά, αφού τότε δεν είχε δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη του Μέγδοβα με τα κονδύλια των Ιταλικών αποζημιώσεων.

Σήμερα παρ`ότι η παράδοση του ορεινού όγκου των Τρικάλων στη τυροκομία μετουσιώθηκε στις μεγάλες γαλακτοκομικές βιομηχανίες της περιοχής, ο νομός Τρικάλων δεν πέτυχε ποτέ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Και τούτο γιατί ουδέποτε υπήρξε στρατηγική για την ανάπτυξη του νομού η κάποιο σχέδιο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Τρικαλινού παραγωγικού και τουριστικού προϊόντος.

Η λίμνη της Μεσοχώρας, η περιοχή του Ασπροποτάμου, η αδυναμία σύνδεσης των Μετεώρων με άλλες μορφές τουρισμού, η απουσία ΠΟΠ Τρικαλινών προϊόντων, η αδιαφορία για την ανάδειξη ιστορικών μνημείων όπως η Βλαχόστρατα(περιπατητικός τουρισμός) και η ραγδαία ερήμωση του ορεινού όγκου, είναι μερικά χαρακτηριστικά λάθη του παρελθόντος.

Ας ελπίσουμε στο μέλλον να μη συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος των αναξιοποίητων ευκαιριών του νομού Τρικάλων και η πορεία του οικονομικού μαρασμού που παρουσιάζει η περιοχή μας, να αναστραφεί.

Κώστας Κουτσονάσιος.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia