Κώστας Γκαβογιάννης: «Ιδιαίτερη μεταχείριση για την Καρδίτσα»


Η Καρδίτσα είναι πληγωμένη και δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της γιατί τα χτυπήματα που έχει δεχθεί είναι απανωτά. Το lockdown διάρκειας δυόμισι μηνών της Άνοιξης ήταν η πρώτη δυσκολία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και σαν Δήμος που στηρίζεται στο μικροεπιχειρείν, ήδη οι δυσκολίες ήταν από την πρώτη στιγμή σημαντικές. Εντοπίζοντάς τις τότε, με παρέμβασή μας, ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες, πέρα από τις κρατικές, προς όφελος των πληττόμενων επαγγελματιών και εν τέλει του ίδιου του Δήμου. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε γιατί στου κουφού την πόρτα…Πριν ακόμα ξεπεραστεί το πρώτο σοκ ήρθε η πλημμύρα – που φυσικά δεν ήρθε από μόνη της – και ισοπέδωσε τα πάντα. Εμείς στο πρόγραμμά μας και συγκεκριμένα στην ενότητα Πρόνοια – Δημόσια υγεία – Αλληλεγγύη κάναμε λόγο για: • Εγκατάσταση µονάδων µέτρησης της στάθµης του νερού και της ρύπανσης στους ποταµούς που βρίσκονται στα όρια του Δήµου Καρδίτσας. • Άµεση εκπόνηση – επικαιροποίηση επιχειρησιακού σχεδίου αντιµετώπισης εκτάκτων αναγκών και ακραίων καιρικών φαινοµένων (χιονόπτωση, σεισµός, πληµµύρες, κ.λπ.) σε συνεργασία µε την πολιτική προστασία. • Συνεργασία µε επιστημονικούς φορείς µελέτη αντισεισµικής θωράκισης παλιών σχολικών κτιρίων. Είπαμε πολλές φορές και δημόσια να συμβουλευτούν το πρόγραμμά μας, αλλά στου κουφού την πόρτα…Πριν ακόμα στεγνώσουν οι λάσπες που μας έφεραν ήρθε το δεύτερο lockdown. Η χαριστική βολή για την τοπική οικονομία. Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε διάφορα μέτρα στήριξης, που δυστυχώς για την τοπική μας οικονομία δεν επαρκούν εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που έχει τόσο σαν σύσταση του οικονομικού ιστού, όσο και εξαιτίας των απανωτών πληγμάτων, με αποτέλεσμα να βαδίζουμε με σταθερά βήματα προς την ολοκληρωτική καταστροφή. Δυστυχώς αυτά είναι τα συμπεράσματα των επαγγελματιών της Καρδίτσας.Ο Δήμαρχος για όλα αυτά πήγε τέσσερις φορές στην Αθήνα. Βόλτες στα υπουργεία! Για να διεκδικήσει αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Από προτάσεις καλύτερα να μην επαναλάβουμε εκείνες τις γελοιότητες περί διδακτορικών (εν τέλει) φυσικών καταστροφών. Ποιά σχολή θα τα αναλάβει; Η Κτηνιατρική; Ή φοβάται μη διεκδικήσουν την ιδέα του στην Κρήτη γιατί είχαμε πλημμύρες δυστυχώς κι εκεί; Γι’ αυτό την τελευταία φορά τον πήγε στην Αθήνα υπό τη σκέπη του ο Περιφερειάρχης; Γιατί σε άλλη περίπτωση είναι αμφίβολο αν θα τον δεχόταν με τέτοιες ιδέες που κατεβάζει…Επειδή όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για την Καρδίτσα, είναι πολυτέλεια να ασχολούμαστε με την ανεπάρκεια του Δημάρχου. Χρειαζόμαστε λύσεις και μάλιστα άμεσα. Οπότε αυτή τη φορά απευθυνόμαστε στους βουλευτές του νομού. Στο Δήμαρχο επισημαίνουμε (για άλλη μια φορά) ορισμένες θέσεις απ’ το πρόγραμμά μας. Του τις δίνουμε έτοιμες κι αν μπορεί ας τις εφαρμόσει. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν τόσο εν μέσω πανδημίας, όσο και στο μέλλον. Για ότι δεν καταλαβαίνει εδώ είμαστε.
“Αξιοποίηση των υποδοµών του ψηφιακού Δήμου για ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας (εταιρικά σχήµατα, προτροπή για τη δηµιουργία καινοτόµου επιχειρηµατικότητας, τοπικές επιχειρήσεις, προσέλκυση επενδύσεων κλπ.)Δηµιουργία σταθµού τοπικής οικονοµίας για την αξιοποίηση της παραγωγικότητας σε κάθε τομέα. Από την αγροτική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, μέχρι την παροχή υπηρεσιώνΣυνεργασία µε τα πανεπιστήµια και ΤΕΙ της Θεσσαλίας για διασύνδεση µε την τοπική επιχειρηµατικότητα, την ανάδειξη των τοπικών αναγκών και την εξεύρεση βιώσιµων λύσεων. Συνεργασία με επιχειρήσεις εντός των ορίων του Δήμου με στόχο την προβολή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ότι προσφέρει και παράγει ο Δήμος θα γίνει γνωστό παντού.Φροντίδα για την επαγγελματική στέγη και εξέταση των δυνατοτήτων ακόμα και επιδότησης νέων επαγγελματιώνΜείωση,  δηµοτικών τελών στις νέες επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στο Δήµο για τα δύο πρώτα έτη της λειτουργίας τους. Δηµιουργία γραφείου ενηµέρωσης για την απασχόληση, σε συνεργασία µε τα  περιφερειακά Πανεπιστήµια και ΤΕΙ.Έλεγχος και όπου απαιτείται επισκευές ή ανακατασκευές όλων των χώρων υγιεινής των σχολείωνΛειτουργία Υπηρεσίας για την Ψυχολογική και Κοινωνική στήριξη παιδιών και γονέων”.
Αυτά για το Δήμαρχο. Οι βουλευτές όμως πρέπει να σταθούν στο πλάι των Καρδιτσιωτών γιατί τελικά είναι η μόνη τους ελπίδα. Ο πρώτες παρεμβάσεις που θα προτείναμε να κάνουν είναι προς το υπουργείο Οικονομικών για να ζητήσουν απαλλαγή (απαλλαγή, όχι μετάθεση γι αργότερα) των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων της Καρδίτσας, των αγροτών και των πολιτών για το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Επίσης προτείνουμε να υπάρξει και απαλλαγή των τρεχουσών υποχρεώσεων (λογαριασμοί ενέργειας κλπ) για όσο διαρκεί το lockdown. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ήδη ρύθμιση γα τα Δημοτικά τέλη σε όλη τη χώρα. Η Καρδίτσα θα πρέπει να έχει απαλλαγή για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, κάτι που θα μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ.Προτείνουμε επίσης αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε μέσα από τη συνεργασία φορέων (Επιμελητήριο, Σύλλογοι κλπ) με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του νομού με αναπτυξιακή προοπτική.Κώστας ΓκαβογιάννηςΔημοτικός Σύμβουλος ΚαρδίτσαςΕπικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia