Κώστας Πατέρας: Οι θεματοφύλακες επαγρυπνούν

ΟΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΝ

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.

    Οι Έλληνες, από τα Αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, είναι ο Λαός του Πολιτισμού, της Παιδείας, των Τεχνών, της Φιλοσοφίας, των Αρχών και των Αξιών και της Δημοκρατίας.

    Οι Τούρκοι ήταν νομαδικές φυλές, με καταγωγή από την Μογγολία. Μεταπήδησαν μεταξύ 6ου και 11ου αιώνα προς Δυσμάς, αφού ασπάσθηκαν τον Ισλαμισμό από τους Άραβες και τους Πέρσες.

    Η Οθωμανική διακυβέρνηση διέπραξε μεγάλες θηριωδίες εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας αλλά και όλων των σκλαβωμένων λαών.

    Η κουλτούρα των Οθωμανών κρίθηκε οπισθοδρομική και η προσπάθειά τους να μιμηθούν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα δημιούργησε το λεγόμενο «κοσμικό» κράτος.

    Οι αντιθέσεις και οι διαφορές με την χώρα μας είναι πολλές και είναι πολύ δύσκολο να εξομαλυνθούν και να γεφυρωθούν.

    Στα πλαίσια αυτά γίνονται προσπάθειες, μέσω της διπλωματικής οδού, να βρεθούν λύσεις, από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Τουρκία.

    Ο φιλοσοφημένος μας, όμως, Λαός λέγει ότι «τον Αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς»

    Αυτό αποδείχθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

    Η απ’ ευθείας ζωντανή μετάδοση της συνέντευξης των δύο Υπουργών Εξωτερικών μετατράπηκε σε πρωτοφανή διπλωματική σύγκρουση.

    Κανένας, δεν περίμενε την παραμικρή πρόοδο από τις συναντήσεις αυτές, αν και αρκετοί δεν ήθελαν να γίνουν, γιατί το αποτέλεσμα είναι γνωστό εκ των προτέρων.

    Πρέπει, όμως, να πούμε, πως τα τελευταία χρόνια, μετά το «Βυθίσατε το Χόρα» του Ανδρέα Παπανδρέου, βρέθηκε η μοναδική ευκαιρία να ξεδιπλώσει η Ελληνική διπλωματία, όλο της το οπλοστάσιο, κατά των απαράδεκτων, παράνομων και παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας.

    Μέσα στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας, στην κυριολεξία, συνέτριψε τα Νεοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας.

    Καταιγιστικές ήταν οι απαντήσεις στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Καθαρές και σταθερές οι θέσεις της Ελλάδας για Αιγαίο, για Χάγη, για παραβιάσεις εναέριες και θαλάσσιες, για Αγιά Σοφιά, για θρησκευτικές μειονότητες, για Νησιά, για αποστρατικοποίηση και για «Αιτία Πολέμου (Casus Belli)», εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.

Οι τοποθετήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών έγιναν πράγματι «εν ονόματι του Ελληνικού Λαού» και είναι σαν να είπε το «Ως εδώ και μη παρέκει».

Επιτέλους, κάποιος τους τα έψαλε «χύμα και τσουβαλάτα» και μάλιστα μέσα στην Τουρκία.

Η απόφαση του Νίκου Δένδια να τους τα ρίξει «κατάμουτρα» έδειξε πως η Ελλάδα συζητάει την μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, το δίκαιο της θάλασσας.

Η έντονη στιχομυθία μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου απέδειξε ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει ένα αγεφύρωτο ΧΑΣΜΑ.

Οι κλιμακούμενες παραβιάσεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο καθώς και οι θέσεις της χώρας μας για Λιβύη, Συρία, Ιράκ και Αρμενία έσπασαν την εικόνα της Τουρκίας ως «Μεγάλη Δύναμη».

Ειλικρινά, ο Νίκος Δένδιας έγραψε … Ιστορία.

Αρκεί να μην κάνει καμία γκάφα ο Μητσοτάκης, στο μέλλον, λόγω Γερμανίας.

Το να καταγγέλλεις τις παρανομίες του Ερντογάν μέσα στην Άγκυρα είναι μεγάλη υπόθεση και απαιτεί τόλμη και λογική.

Ο εκρηκτικός διάλογος στην Άγκυρα είναι η αρχή μίας ρεαλιστικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τα όσα γράφουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Το «Συμφώνησαν ότι Διαφωνούν» δεν εξέπληξε κανέναν.

Το ευτύχημα, στην περίπτωση αυτή, είναι ότι τα νέα τα μάθαμε από το στόμα του Νίκου Δένδια και όχι από την Αριστοτελία Πελώνη.

Ποια είναι αυτή κυρία;

Είναι εκείνη που, στο παρελθόν, πολεμούσε την Ορθοδοξία, που λοιδορούσε τον Αντώνη Σαμαρά, ως Πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον «τσάμπα μάγκα» και που περνούσε «γενεές δεκατέσσερεις» πολλούς σημερινούς Υπουργούς και στελέχη της Ν.Δ., ενώ έπλεκε το εγκώμιο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η κυρία είναι εκπρόσωπος του συστήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, τα λάθη αργά ή γρήγορα πληρώνονται.

Οι θεματοφύλακες –και της παράταξης- επαγρυπνούν.

Ας τα έχει όλα αυτά υπόψη του ο Πρωθυπουργός.

Γιατί όλα στην ζωή έχουν ημερομηνία ΛΗΞΕΩΣ.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia