Μήνυμα της Μανταλιά Παναγιώτας για την 25η Μαρτίου 1821

Μήνυμα της Μανταλιά Παναγιώτας για την 25η Μαρτίου 1821.

Διπλή, μοναδική γιορτή γιορτάζουν σήμερα οι Πανέλληνες στα Πέρατα του κόσμου. Το τέλος δύο δραμάτων μας θυμίζει η μέρα αυτή. Πανανθρώπινο το ένα, εθνικό το άλλο. Χαράς Ευαγγέλια για τον Χριστιανό που έλαβε το μήνυμα του Θεού για τη λύτρωσή του και χαράς Ευαγγέλια για τον Έλληνα ραγιά που πήρε το μήνυμα της απελευθέρωσης του από τον τουρκικό ζυγό. Η ανθρωπότητα που για αιώνες βυθιζόταν στο σκοτάδι της αμαρτίας παίρνει τώρα, το μήνυμα της λύτρωσης με την υπόσχεση του ερχομού του Θεανθρώπου.

400 ολόκληρα χρόνια κρατούν οι ραγιάδες τον αβάσταχτο ζυγό της τυραννίας. 400 χρόνια υπομένουν ταπεινώσεις και εξευτελισμούς. Ο φάρος που έλαμπε αιώνες, που φώτισε και διέλυσε σκοτάδια, δεν υπάρχει πια. Όμως μια σπίθα κρυμμένη στα βάθη της ψυχής των ραγιάδων έμεινε άσβηστη και ακοίμητη. Είναι η σπίθα από την αιώνια και ακατάλυτη ελληνική φλόγα. Έλληνας και σκλαβιά είναι δύο πράγματα τελείως αντίθετα. Η ελληνική ψυχή δε ζει ποτέ σκλαβωμένη. Το αίμα το ελληνικό είναι προορισμένο να κυλά σε φλέβες ανθρώπων ελεύθερων. Γι΄αυτό ακριβώς οι ραγιάδες πήραν τη μεγάλη απόφαση:

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ

Ολόκληρο το σκλαβωμένο τότε έθνος μας ανταποκρίθηκε σύσσωμο, χωρίς καμία ξένη βοήθεια ή προστασία στον εθνικό αυτό συναγερμό, με μια ομόγνωμη καρδιά, με μια θέληση και μ΄ έναν πόθο χωρίς τους ψυχρούς μαθηματικούς υπολογισμούς για αριθμητική ανισότητα και έλλειψη μέσων, άοπλο με μόνα όπλα τη θεία φλόγα των μεγάλων ενθουσιασμών και την αδάμαστη θέληση του να νικήσει ή να πεθάνει. Χιλιάδες οι Κολοκοτρώνηδες και οι Καραϊσκάκηδες, οι Μιαούληδες και οι Κανάρηδες, οι Διάκοι και οι Μποτσαραίοι και άφθονες οι σελίδες δόξας του Εθνικού Μεγαλείου. Ο χορός του Ζαλόγγου, το Αρκάδι και το Κούγκι θα αποτελούν αιώνες κόσμημα και καμάρι της ιστορίας μας και θα κρατούν πάντα την πρώτη θέση στις χρυσές της σελίδες.

Αλλά ας μην ξεχνάμε ποτέ, ότι το μεγάλο παρελθόν φέρνει και μεγάλες ευθύνες. Παραλάβαμε μια δοξασμένη ιστορία. Είμαστε συνεχιστές μιας άφθαρτης παραδόσεως. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας. Ας χαλυβδώσουμε τη θέληση μας βαφτισμένοι και ποτισμένοι από τα υπέροχα διδάγματα της ιστορίας μας και τις λαμπρές πράξεις των προγόνων μας.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia