Να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και να σεβόμαστε τους ήρωες

23 Αυγούστου 1881. Η απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων από τους Τούρκους.

Τα Τρίκαλα διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο σε όλες τις ιστορικές φάσεις του Ελληνισμού. Η 23η Αυγούστου 1881 αποτελεί μια ημερομηνία-ορόσημο, καθώς είναι η ημερομηνία που η πόλη, η περιφέρεια, η Θεσσαλία απελευθερώθηκαν με την συνδρομή του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό ζυγό.

Στην απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων και της Θεσσαλίας γενικότερα, αγωνιστήκαν και ο τέσσερις (4) Δήμαρχοι-κολοσσοί της εποχής εκείνης (Κ. Ραδινός, Γ. Κανούτας, Π. Χατζηγάκης, Β. Δεληλίγκας), όπως και άλλα επώνυμα στελέχη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και απλοί πολίτες.

Σημαντική όμως ήταν και η συμβολή της εκκλησίας στην απελευθέρωση του γένους, με τους παπάδες μπροστάρηδες να κρατάνε στην πρώτη γραμμή του αγώνα τα τουφέκια, όπως έκανε ο Παπαφλέσσας και να προσπαθούν να μάθουν στα ελληνόπουλα τα πρώτα τους γράμματα με το κρυφό σχολειό.

Σε όλους τους εθνικούς αγώνες η εκκλησία ήταν πάντοτε παρούσα, ακόμη και σήμερα στην οικονομική κρίση η εκκλησία είναι παρούσα με τα συσσίτια και την βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Η φωτό είναι από το παλιό ξύλινο Δημαρχείο, πριν την πυρκαγιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς το 1959.

Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας

Πρώην Αντινομάρχης και Αντιδήμαρχος Τρικκαίων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia