Παράξενες συγγένειες – Εκεί όπου το κιτς γίνεται τέχνη και το αντίθετο

     Κάποτε τα εξώφυλλα δίσκων, εκτός ίσως από το ραδιόφωνο, ήταν ο μοναδικός τρόπος  για ν’ αποκτήσει κάποιος  δισκοθήκη, μουσικές γνώσεις, ακούσματα και …γκόμενες. Τα όμορφα, ουδέτερα, αδιάφορα, εποχιακά, εορταστικά, καλλιτεχνικά, απροσδιόριστα, προκλητικά, συντηρητικά ή απλώς ενημερωτικά εξώφυλλα, ήταν  κάποιες από τις κατηγορίες, στην βιτρίνα ή στις προθήκες του δισκάδικου, καθώς ψάχναμε κάτι γνωστό, εμπορικό, διάσημο, διαφημισμένο, προτεινόμενο, χορευτικό, ξεσηκωτικό, ενδιαφέρον, «άγνωστο», βραβευμένο, πολυακουσμένο ή απλώς ενδιαφέρον, για να προσφέρουμε, να χαρίσουμε ή ν’ ακούσουμε.

   Οι παρακάτω τίτλοι και οι «ασύλληπτες» πολλές φορές εικόνες τους από διαφορετικές χώρες, εποχές, είδη, κουλτούρες και οπτικές γωνίες, δείχνουν όλες το ίδιο σημάδι στον καμβά της διασκέδασης. Η φαντασία δεν έχει όρια, σύνορα και ωράριο και στην Ελλάδα τουλάχιστον, πάντα διανυκτερεύει. 

   Δεν υπάρχουν κανόνες στον πολύχρωμο κόσμο της μουσικής. Τα παρακάτω κάδρα δείχνουν ακριβώς αυτό. Ότι θες να πεις, να τραγουδήσεις, να συνθέσεις ή να φωνάξεις, υπάρχει πάντα ένας μοναδικός τρόπος να το εκφράσεις σε μια εικόνα, σε μια ανάσα, σε ένα ίχνος . Η στιγμή και ο χρόνος θ’ αποφασίσει για το μέλλον του. 

    Η παρέλαση αρχίζει.  Πιάστε την καλύτερη θέση, πάρτε τα κυάλια σας για τις λεπτομέρειες, βολευτείτε, αφήστε την φαντασία να πατήσει γκάζι και βουτήξτε  βαθιά στον χρόνο.

Čisti Zrak – 301Oko Moje Plavo -1975 Yogoslavia & The Gordian Knot -1968 US

Ροκ μπάντα από το πολύπαθο Σεράγεβο που δείχνουν να έχουν, οπτικές τουλάχιστον συγγένειες με τους Black Sabbath, τους ελέφαντες, την τοξική μόλυνση της ατμόσφαιρας και την οικολογία. Όσο για τους Καλιφορνέζικη μπάντα «Γόρδιος δεσμός» από το 1968 ακόμα προσπαθούν να λυθούν και ζητούν όπως βλέπεται, απελπισμένα βοήθεια.

Les Compagnons De La Chanson -La Petite Julie -1969 France & Larry Williams & Johnny Watson -Two For The Price Of One -1967 US

Φωνητικό γκρουπ από την Γαλλία που στον συγκεκριμένο δίσκο, λόγω COVID-19,  κάνουν επιλεκτικές παραστάσεις σε μάντρες του Γαλλικού ΟΔΔΥ και κυριλέ νεκροταφεία αυτοκινήτων.

Τα φιλαράκια Larry Williams & Johnny Watson μόλις βρήκαν το αυτοκίνητο που ήθελαν. Δύο στην τιμή του ενός όπως λένε. Μάλλον όμως, για άλογα έψαχναν τελικά και μπερδεύτηκαν. 

Mike Waterson – 1977 UK  & Γιώτα Γκανάτσιου –Ήθελα νάχα τσέλιγκα-1978

Τι έχει να ζηλέψει το Αγγλικό αγροτικό παραδοσιακό τραγούδι του Mike Waterson  από τα λαϊκοδημοτικά βουκολικά άσματα της κτηνοτρόφου-αοιδού  Γιώτα Γκανάτσιου, που ψάχνει τσέλιγκα γαμπρό για να μεγαλώσει το βιός της και να εδραιωθεί κοινωνικά. Απολύτως τίποτα.

Ringo Black & Kid Holiday – Eu Te Amo Meu Sertão -1974 & Danny Boy Et Ses Pénitents – Twist -1962 France

Oι Ringo Black & Kid Holiday από την Βραζιλία, κάτι μεταξύ Κου Κλουξ Κλάν και οργανωμένου συνδικάτου Δημίων για την αποκατάσταση της σωστής απονομής της δικαιοσύνης μέσω του απαγχονισμού, ανασκολοπισμού, λιθοβολισμού, σταύρωσης και άλλων «ευγενών» τρόπων θανάτωσης, συναγωνίζονται τον τραγουδιστή από την Γαλλία Danny Boy που διασκεδάζει τους μελλοθάνατους  με Twist, δείχνοντας τους έναν-έναν τον σταυρό του μαρτυρίου με χορευτική διάθεση. Όσοι σώθηκαν, σώθηκαν.

Chrome Molly – You Can’t Have It All…….Or Can You -1985 & Χρήστος Κορωπιώτης – Αφού Μου Πήρες Την Καρδιά Πάρε Και Τα Χαλιά -2009


Αν το χοντροκομμένο εγγλέζικο χιούμορ των χάρντ-ρόκερς Chrome Molly δεν συναγωνίζεται στα ίσα τις τσιγγάνικες φλογερές ατάκες του  Χρήστου Κορωπιώτη τότε δεν «υπάρχει θεός» και αν υπάρχει, έχει πάρει το ιπτάμενο  χαλί του Κορωπιώτη και έχει πάει σ’ άλλο πλανήτη.
 

The Zebras – Paradise Garage -1980 Italy

Οι Ζέβρες εκτός από ατίθασα και όμορφα ζώα που τρέχουν στις άγριες σαβάνες της Αφρικής, απαντώνται και στην Ιταλία ως δίποδα καλλίπυγα κορίτσια των ‘80s που ξέρουν από καλή χορευτική Italo-disco και έχουν ασυνήθιστα χόμπι. Όπως την επισκευή και μετασκευή πολυτελών αυτοκίνητων.  Έτσι  δεν έχουν πρόβλημα να ντυθούν ανάλογα, να «σκύψουν» στο πρόβλημα και να χωθούν από κάτω τους, αλλάζοντας τα λάδια. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή και όταν γίνεται με χάρη και φαντασία, γίνεται καλύτερα. Η φαντασία στην εξουσία λοιπόν και το χέρι σας παρακαλώ πάνω από τα ρούχα, μην έχουμε «διαρροές» 

James Brown – The Original Disco Man -1979 & Floriniotis Family –Τα τραγούδια μας

Δύο «βασιλιάδες» στον θρόνο τους. Ο πρώτος διδάξας James Brown, ενώνει την αίθουσα χορού με τον γάμο, την βάπτιση, την δεξίωση, την Disco, το Studio-54 και την χλιδάτη διασκέδαση. O δεύτερος «ανεβάζει» την οικογένεια Φλωρινιώτη σε άλλο επίπεδο και ενώνει το τσιφτετέλι Disco με την Αγία Τριάδα και την βασιλεία των ουρανών. Ο θεός να μας φυλάει.  

ABBA  – Greatest Hits -1978 & Γωγώ Θεοδώρου –Έψαξα να βρω μια ευκαιρία -1979

Οι ABBA μετά το 1974 στην Eurovision και το “Waterloo”, έβγαζαν την μιά χρυσή επιτυχία μετά την άλλη. Το 1978 τις μάζεψαν όλες σ’ ένα δίσκο ως “Greatest hits” και πήγαν στο λούνα πάρκ να το γιορτάσουν χαρούμενοι τσιγκολελέτα- τσιγκολελέτα. Όσο για την λαϊκή φωνή της Γωγώ Θεοδώρου από τον πρώτο της μεγάλο δίσκο στα 1979, περιμένει ακόμη στο λούνα πάρκ της γειτονιάς για την ευκαιρία και την επιτυχία στην καριέρα της, που δεν ήρθε ποτέ. Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου και ρόδα είναι και γυρίζει.  

Piotr Figiel Ensemble ‎– Somewhere, Sometime… -1979 Pοland & Sailor –Checkpoint -1977 UK


Ο Piotr Figiel πίνει ότι του βάλουν, ίσως γιατί όπως και οι Sailor στον έλεγχο της αστυνομίας ή του τελωνείου,  έχει κάτι παροιμιώδες παράνομο κρυμμένο στο πορτ-μπαγκαζ της Μπέμπας (BMW). 

Porter Wagoner – The Cold Hard Facts Of Life -1967 &Clarence Henry – You Always Hurt The One You Love -1961

Θα τελειώσουμε με ένα διαχρονικό κοινωνικό λαϊκό απόφθεγμα. Ο κερατάς το μαθαίνει πάντα τελευταίος. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο και πάντα σκληρό.

                                                                                       ΣΤΕΡΓΙΟΣ  ΒΟΛΟΓΚΑΣ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia