Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί νέες πολιτικές, νέα οράματα και ριζοσπαστικές τομές.

Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί νέες πολιτικές, νέα οράματα και ριζοσπαστικές τομές.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας διότι η παγκοσμιοποιημένη αγορά με τους κανόνες που τη διέπουν, εδώ και χρόνια, δημιουργεί νέα δεδομένα! Το στοίχημα για την Ευρώπη γενικότερα εστιάζεται στη γνώση, στην εξειδίκευση, στις νέες θέσεις εργασίας. Η δύναμη των πολιτών είναι η δια βίου μάθηση και γενικότερα η ενίσχυση της γνώσης. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στην έρευνα αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για εξειδίκευση σε όλους τους τομείς, τόσο σε επαγγέλματα τεχνολογικής φύσης αλλά και σε επαγγέλματα θεωρητικής και θετικής κατεύθυνσης. Οφείλει όμως να δώσει και κίνητρα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό της χώρας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα της αύξησης του κόστους παραγωγής και των εναλλακτικών καλλιεργειών.

Σε μια εποχή που οι παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες συρρικνώνονται ή αντικαθίστανται από άλλες μεγαλύτερες που στόχο έχουν το κέρδος κι όχι την αντιμετώπιση της ανεργίας ως μείζον κοινωνικό πρόβλημα, οφείλουμε να δώσουμε δυναμικά το παρόν στη νέα εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.  Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να  αυξήσουμε το εισόδημά μας, να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής, να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές σε μια κοινωνία της προόδου και της αλληλεγγύης!

Το όραμα πλέον για την Ελλάδα και τους Έλληνες θα πρέπει να είναι η  ενίσχυση της παιδείας και της υγείας στους τομείς της έρευνας, η ανάπτυξη, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η αποκέντρωση και η εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή.  

Η χώρα μας πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και της προόδου εστιάζοντας στον άνθρωπο και στις ανάγκες της κοινωνίας.

Γεώργιος Τσιάκαλος

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia