Παρατείνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνία, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.
Το in.gr είχε προαναγγείλει πως η κυβέρνηση είχε σκοπό να προεκτείνει τα μέτρα.
Όπως ανέφεραν άλλωστε κυβερνητικοί παράγοντες, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν σήμερα.
Το αντίθετο μάλιστα: Μπορεί να υπάρξει αυστηροποίηση με τα τελευταία όπλα που έχει η κυβέρνηση προκειμένου να μην επεκταθεί παντού ο ιός.
Πιο σκληρά μέτρα
Αν δηλαδη καταγραφεί τις επόμενες δύο εβδομάδες του peak της κρίσης, μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων και ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, τότε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει πιο σκληρά μέτρα. Όπως π.χ. αυτό της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ούτε και με τις σχετικές άδειες, για ορισμένες ώρες της ημέρας.
Για παράδειγμα να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς, δηλαδή γενική απαγόρευση, τις νυκτερινές ώρες ή ώρες που παρατηρείται αιχμή της κίνησης με διάφορα προσχήματα.
Τα υπόλοιπα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι τα όπλα που έχει ακόμη η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει είναι:
· Περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοιχτά σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.
· Δυνατότητα εξόδου για σωματική άσκηση ή σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι για περιορισμένο χρόνο και μόνο μία φορά την ημέρα.
· Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Εφαρμόζεται στην Ιταλία με εξαίρεση περιπτώσεις «απολύτου ανάγκης» και για «λόγους υγείας».
· Διακοπή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς. Εφαρμόζεται ήδη στη Σερβία, είχε εφαρμοστεί και σε κάποιες πόλεις της Κίνας.
· Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως συμβαίνει ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες το κόσμου, όπως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, και σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γαλλίας.
· Τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία το πρόστιμο είναι 135 ευρώ και 1.500 ευρώ για κατ’ επανάληψη παραβάτες, με σκέψεις να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ.
in.gr