Χρήστος Μιχαλάκης: Μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις το Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Χρήστος Μιχαλάκης: Μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις το Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Τρικάλων και οι φετινές εκδηλώσεις στα περτουλιώτικα λιβάδια

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων πραγματοποιείται από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στα περτουλιώτικα λιβάδια το 41ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων.

Το Αντάμωμα διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων με την φετινή διοργάνωση να είναι αφιερωμένη στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας.

Αναφερόμενος στην διοργάνωση ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης τονίζει πως «το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα περτουλιώτικα λιβάδια αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές διοργανώσεις που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νομό Τρικάλων και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα θεσμό που η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων έχουν αγκαλιάσει και έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους, ένα θεσμό που ενώνει το χθες με το σήμερα, που αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Σαρακατσαναίων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την στήριξη των προσπαθειών που έχουν ως στόχο την διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, της λαϊκής μας παράδοσης, των ηθών και εθίμων μας, πιστεύοντας ακράδαντα πως το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου και της πατρίδας μας αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον, αποτελεί οδηγό της ιστορικής πορείας του έθνους.

Θα ήθελα να σταθώ στην άψογη συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων, αλλά και όλων των φορέων που συμβάλλουν στην υλοποίηση του Ανταμώματος, και είμαι σίγουρος πως οι χιλιάδες επισκέπτες που θα βρεθούν στην περιοχή μας θα συμμετέχουν σε μία υψηλού επιπέδου διοργάνωση και θα θαυμάσουν τις ομορφιές του Νομού μας».

Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ στα περτουλιώτικα λιβάδια, το 10ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού. Το Σάββατο το πρωί θα γίνει τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων τον Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρονιά «Το Βιωματικό Καρακόλι –Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής», το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου και  τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα περτουλιώτικα λιβάδια.

Το Σαββατόβραδο θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ την Κυριακή το πρωί είναι η αποκορύφωση των εκδηλώσεων, όπου θα γίνει ο καθιερωμένος Αγιασμός, οι βραβεύσεις των αριστούχων εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια και θα παρουσιαστούν παραδοσιακά δρώμενα και χοροί.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, των Δήμων Πύλης και Τρικκαίων, του Επιμελητηρίου Τρικάλων και τις Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia