Αμεση και συλλογική κινητοποίηση με επιτυχή αντιμετώπιση του «Ιανού» στον Δήμου Τρικκαίων

Με πλήρη κινητοποίηση αντιμετώπισε ο Δήμος Τρικκαίων τις επιπτώσεις πτυχών της κακοκαιρίας «Ιανός» στα νότια του Δήμου. Από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020 σήμανε συναγερμός στην περιοχή των Μεγάλων Καλυβίων, λόγω υπερχείλισης παραποτάμων του Πηνειού και κυρίως του Πάμισου. Με δεδομένα, την εντονότατη βροχόπτωση στην περιοχή και την εξαιρετικά πιο δύσκολη κατάσταση στους γειτονικούς Δήμους Καρδίτσας και Μουζακίου, ο Δήμος Τρικκαίων και η Πολιτική του Προστασία κινητοποιήθηκαν άμεσα, στοχευμένα και ουσιαστικά. Βασικό μέλημα, η προστασία ζωών, περιουσιών, καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου, καθώς οι πλημμύρες είχαν αρχίσει να απειλούν το χωριό.


Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση με μηχανήματα και συντονισμό, ο οποίος εξελίχθηκε ως εξής:
– Από νωρίς το βράδυ άρχισε η συγκέντρωση μηχανημάτων και η επόπτευση της κατάστασης, με την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού.


– Συνεδρίασε στις 02:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020 το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο (ΣΤΟ) του Δήμου Τρικκαίων, στο τ. Δημαρχείο Μ. Καλυβίων. Αντικείμενο της σύσκεψης, η ενίσχυση των μέτρων που είχαν ήδη ληφθεί από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής και η παροχή κάθε δυνατής προστασίας σε κατοίκους, αγρότες, επιχειρηματίες.
– Κύρια ενέργεια ήταν η δημιουργία αναχώματος, που απέτρεψε την επέκταση των νερών στο χωριό Μ. Καλύβια.
– Συντονίστηκαν οι ενέργειες για ενημέρωση των κατοίκων σε περίπτωση που χρειαζόταν κάποιας έκτασης εκκένωση οικιών. Μετά τη συνεδρίαση του ΣΤΟ, ενημερώθηκαν πόρτα πόρτα και με ντουντούκες οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια του χωριού για το ενδεχόμενο εκκένωσης. Η ΣΜΥ είχε ήδη διαθέσιμο όχημα για την περίπτωση που χρειαζόταν εκκένωση.


Στη σύσκεψη μετείχαν: Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης,
ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρικκαίων Γιώργος Ζιώγας, ο αντιδήμαρχος τομέα Α του Δήμου Τρικκαίων Βασίλης Κρανιάς, ο Διοικητής της Π.Υ. Τρικάλων Πύραρχος κ. Δημ. Γαλάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Τρικάλων κ. Στέργιος Νίντος, εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Τρικάλων, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Τρικκαίων Θωμάς Παπασίκας, ο πρόεδρος της κοινότητας Μ. Καλυβίων Παν. Λαγάρας, καθώς και στελέχη του Δήμου.


– Με τη συνεργασία της ΠΕ Τρικάλων, 5 μηχανήματα έργου και 7 ανατρεπόμενα οχήματα δημιούργησαν ισχυρό φυσικό ανάχωμα στα νοτιοανατολικά των Μ. Καλυβίων,  διαφυλάττοντας ζωές και περιουσίες.
– Μετά από 10ωρη συνεχή κινητοποίηση, αγωνία, προσπάθειες και σκληρή εργασία, ο συλλογικός σχεδιασμός και τα μέτρα που λήφθηκαν, απέδωσαν. Υπάρχουν πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο και αναφορές για απώλειες ζωικού κεφαλαίου.
Ο Δήμος Τρικκαίων ήδη υπέβαλλε αίτημα στην περιφέρεια Θεσσαλίας για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ταυτοχρόνως, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρικκαίων παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia