Διευκολύνσεις για εμβολιασμένους: Αμιγείς και μεικτοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας

Όλοι οι μεγάλοι χώροι ψυχαγωγίας, όπως τα γήπεδα, θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, ενώ τα κλειστά θέατρα και οι κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου με διαβαθμισμένη κάλυψη, καθώς θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη. Τη συνέντευξη συντόνισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Στους κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, κινηματογράφους και σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης σε εξωτερικούς χώρους, θα υπάρχει διαβάθμιση, δηλαδή θα είναι είτε αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, είτε μεικτοί χώροι, όπου θα επιτρέπονται και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid test ή μοριακό τεστ.

Εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία αν θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή και ανεμβολίαστους, όπως ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας.

Η δήλωση επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υπάρχει σχετική σήμανση στον χώρο ψυχαγωγίας.

Για τους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα αγγίζει το 50%.

Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων ενώ κλιμακωτή θα είναι η ποσόστωση, κάτω του 75%, για τους μεικτούς χώρους.

Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους θα φτάνει το 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς θα είναι στο 25%.

Στα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα, θα έχουν πρόσβαση με μάσκα σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

Θα υπάρχουν κυρώσεις για τους παραβάτες και θα γίνονται έλεγχοι από την πολιτεία. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη.

O έλεγχος στους αμιγείς χώρους θα γίνεται και από κεντρική πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών, ενώ στους μεικτούς χώρους οι έλεγχοι θα αφορούν και μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Κλιμακούμενη Πρωτοβουλία – 28062021

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για σημαντικό πλέγμα προστασίας σε χώρους όπου μπορεί να υπάρξει συνωστισμός και πως στόχος είναι και να αποκατασταθεί η ελευθερία για όσους έχουν εμβολιαστεί και να επανέλθουν στην κοινωνική τους ζωή.

Ο Υπουργός Επικρατείας επισήμανε τις τρεις δέσμες σπονδυλωτών μέτρων για την αύξηση των εμβολιασμών και την ενίσχυση του τείχους προστασίας:

  • Πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εγχείρημα. Υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης που θα κλιμακωθεί ώστε να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη
  • Διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους
  • Υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πεδία όπως τα υγειονομικά κέντρα και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα πολιτών θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Υπογράμμισε ότι η ανάγκη για χτίσιμο ανοσίας και επανάκτηση των ελευθεριών μας είναι αδήριτη.

ertnews.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia