Κώστας Σκρέκας από Βρυξέλλες: «Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό»

Την ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη συνεδρίαση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. εξέτασαν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και επεξεργάστηκαν σενάρια για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού.

Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. και την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. 

O Τρικαλινός Υπουργός επανέλαβε την πρόταση που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησης του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. και η Γερμανία (υπό προϋποθέσεις) πρότειναν την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% χάρη στην μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος το πρωί στην Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που συνεπάγεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση των 50 τελευταίων ετών. Αυτό που η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της, πρότειναν από την πρώτη φάση της κρίσης, είναι ανάγκη να το υιοθετήσει η Ευρώπη ως βάση μιας συγκροτημένης και ισχυρής απάντησης. Η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το ενεργειακό της σύστημα για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό και η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση. Οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Ευρωπαίων πολιτών και με πνεύμα αλληλεγγύης να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη».

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia