Κώστας Σκρέκας: Πόροι 640 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου Τομέα – Άνοιξε η πλατφόρμα

Σε λειτουργία τέθηκε τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» http://hlektra.gov.gr/, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 640 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των κτιρίων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Θα επιτευχθεί, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του Δημοσίου Τομέα.

Ο Τρικαλινός Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του και τόνισε: «Το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» είναι η μεγαλύτερη δράση για εξοικονόμηση ενέργειας, που έχει γίνει ποτέ στον Δημόσιο Τομέα. Στη μεγάλη εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα. Το πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου που επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia