Μελομακάρονα Vs Κουραμπιέδες Ποιο έχει τις λιγότερες θερμίδες και τα λιγότερα λιπαρά τελικά?

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και πολύ συχνά αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να απολαύσουμε, πάντα με μέτρο, από τα παραδοσιακά γλυκίσματα που φτιάχνουμε μία φορά τον χρόνο έτσι ώστε να μην ‘’χαλάσουμε’’ την διατροφή μας!
Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, για να δούμε , ποιο από τα δύο να προτιμήσουμε φέτος έτσι ώστε η επιλογή να μη μας προσφέρει μόνο θερμίδες αλλά και θρεπτικά συστατικά!
Μελομακάρονα
Το δίδυμο ελαιόλαδο και καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και καλών ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπάρα), τα οποία έχουνε καρδιοπροστατευτική δράση.
Ο συνδυασμός μέλι και καρύδια προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η κανέλα, η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα, περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με την βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.
Κουραμπιέδες
Αυξημένα κορεσμένα λιπαρά: το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα.
Πλούσιοι σε ζάχαρη: η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών (τερηδόνα) και η υπερβολική πρόσληψη της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Πλούσιοι σε πρωτεΐνες: ανώτατης βιολογικής ποιότητας, οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού συστήματος.
Μελομακάρονα
Κουραμπιέδες

Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)
Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)

Θερμίδες:
365kcal
Θερμίδες:
463kcal

Πρωτεΐνες :
3,6γρ
Πρωτεΐνες :
7,8γρ

Ολικό λίπος:
19,1γρ
Ολικό λίπος:
26,9γρ

Κορεσμένο λίπος :
2,5γρ
Κορεσμένο λίπος :
12,6γρ

Μονοακόρεστα λιπαρά:
11,5γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά:
9,5γρ

Πολυακόρεστα λιπαρά:
4γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά:
2,9γρ

Χοληστερόλη:
0
Χοληστερόλη:
80

Παρατηρούμε ότι με βάση την περιγραφή των συστατικών αλλά και με την παραπάνω διατροφική τους ανάλυση, τα δυο γλυκά θερμιδικά τουλάχιστον δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, το μέγεθος και τα πρόσθετα, εάν για παράδειγμα προσθέσουμε σοκολάτα στα μελομακάρονα, αυξάνονται τόσο οι θερμίδες όσο και τα γραμμάρια λίπους τους.
Παρόλα αυτά ο Νικητής είναι τα μελομακάρονα, αφού υπερτερούν των κουραμπιέδων, στην θρεπτική και θερμιδική αξία, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C,E) και σε καλά λιπαρά.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναφάμε ποτέ κουραμπιέδες, ή ότι μπορούμε να καταναλώνουμε μελομακάρονα σε μεγάλη ποσότητα, γιατί είναι πιο υγιεινά!
Να θυμόσαστε ότι είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε αυτά που μας αρέσουν, με μέτρο, χωρίς να στερούμαστε τις μικρές απολαύσεις των εορτών επιστρέφοντας την επόμενη ημέρα στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούμε για να τρεφόμαστε σωστά και να είμαστε υγιείς!
 Καλά Χριστούγεννα!

Σπανού Ευαγγελία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia