Πως θα αποφύγουμε τα περιττά κιλά κατά την διάρκεια της δεύτερης καραντίνας?

Το #μένουμε_σπίτι έχει επιστρέψει και μάλλον θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν θα είναι για πάντα. Η θετική σκέψη είναι ο κύριος σύμμαχος μας σε όλο αυτό! Ας το δούμε λοιπόν, ως μια ευκαιρία να ηρεμήσουμε, να ξεφύγουμε λίγο από τα άγχη της καθημερινότητας αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο για εμάς αλλά και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.  Είναι η ευκαιρία έχοντας ελεύθερο χρόνο να προσέξουμε τον εαυτό μας αρχίζοντας από ένα καλό διατροφικό προγραμματισμό. Έτσι όταν τελειώσει όλο αυτό η σωστή διατροφή θα είναι μέρος της ζωής μας και συνήθεια!
Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από τα επιπλέον κιλά που αναπόφευκτα λόγω έλλειψης κίνησης, κινήτρων και εγκλεισμού, καραδοκούν?

  • Αποφεύγουμε την αγορά «παχυντικών» τροφών
    Αποφεύγουμε να βάζουμε στο σπίτι παχυντικά τρόφιμα, πατατάκια, γαριδάκια, μπισκοτάκια και λοιπά που τελειώνουν σε «άκια» καλύτερα να μην περάσουν το κατώφλι του σπιτιού μας. Εάν παρόλα αυτά αγοράσουμε κάποιο από αυτά τα τρόφιμα καλό θα ήταν να τοποθετηθούν σε ένα σημείο της κουζίνας μας που δεν υπάρχει άμεση οπτική επαφή, σε κάποιο ψηλό ράφι, ή στο πίσω μέρος ενός ντουλαπιού, έτσι ώστε να μην μπαίνουμε βλέποντας τα σε πειρασμό και τσιμπολογάμε κάθε τρεις και λίγο. Το ίδιο ισχύει και για τους ξηρούς καρπούς, που είναι μεν υγιεινοί, αλλά και πλούσιοι σε θερμίδες, επομένως αν τους έχουμε σε ορατό σημείο, θα θέλουμε να τους καταναλώσουμε χωρίς να χρειάζεται.

Καταγραφή τροφίμων
Μπορούμε να τηρούμε ένα ημερολόγιο αυτοκαταγραφής, αφιερώνοντας μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα για να καταγράψουμε τι φάγαμε, μέσα από το οποίο στο τέλος κάθε ημέρας θα έχουμε μία πλήρη εικόνα των διατροφικών μας συνηθειών. Η διαδικασία αυτή μας βοηθά, μας κινητοποιεί και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις διατροφικές μας επιλογές ώστε να γνωρίζουμε όλο το εύρος τροφών που καταναλώσαμε. Έτσι κάποια περιττά τσιμπολογήματα ή πιθανή υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί πιο εύκολα να αποφευχθεί!


Προσοχή στο ντελίβερι
Καλό θα ήταν να μην παραγγέλνουμε συχνά φαγητά απ’ έξω. Μπορεί να είναι νόστιμα αλλά τις περισσότερες φορές αυτό σημαίνει πως είναι και πλούσια σε λιπαρά, θερμίδες και αλάτι. Υπάρχει άπλετος χρόνος, επομένως μπορούμε να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο υγιεινές συνταγές και να ασχοληθούμε περισσότερο με τη μαγειρική;
Φυσικά μπορούμε κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα να παραγγείλουμε έτοιμο φαγητό αφού υπάρχουν και επιλογές που δεν θα χαλάσουν την διατροφή μας, όπως για παράδειγμα σουβλάκια που θα συνοδεύσουμε με την αγαπημένη μας σαλάτα ή μία κρέπα με βραστό κοτόπουλο και λαχανικά!

Τρώμε θρεπτικά για να έχουμε ένα γερό ανοσοποιητικό
Το ανοσοποιητικό μας δεν ενισχύεται από τη διατροφή, όμως, υπάρχουν συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του. Καλό είναι να υπάρχουν στη διατροφή μας φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρι και κρέας, δηλαδή τροφές οι οποίες μας παρέχουν βιταμίνες Ε, D, φλαβονοειδή, σίδηρο και ψευδάργυρο και φυσικά πρωτεΐνη.
Επίσης, τα προβιοτικά, και τα πρεβιοτικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα μας. Επομένως εντάσσουμε στη διατροφή μας κεφίρ, γιαούρτι (προβιοτικά), φρούτα, λαχανικά και όσπρια (πρεβιοτικά).

Δεν ξεχνάμε την άσκηση
Κάποιες φορές περισσότερος χρόνος στο σπίτι σημαίνει και λιγότερη φυσική δραστηριότητα. Κάνοντας λοιπόν μια πιο καθιστική ζωή είναι πιο εύκολο να βάλουμε βάρος αφού δεν καταναλώνουμε την ίδια ενέργεια. Το περπάτημα ή η γυμναστική στο σπίτι θα μας κρατήσουν σε φόρμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε ευφορία και να διατηρήσουμε την καλή μας διάθεση!

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΠΑΝΟΥ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:ΙΑΚΩΒΑΚΗ 15/ 1ος ΟΡΟΦΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 24310 74616 – 6948630525

E-mail: evi_spa@hotmail.com

Facebook: The Nutrition Project – Διαιτολογικό Γραφείο

Instagram: the.nutrition project

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia