Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο – Τι θα ισχύσει για αναστολές, δώρο Πάσχα, επιδόματα ανεργίας

Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση όσο η πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούραςτο μεσημέρι της Δευτέρας 29 Μαρτίου ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι το συνολικό  πακέτο στήριξης θα υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ φέτος και τα 38 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-21, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά  όλα τα μέτρα στήριξης του Απριλίου:

1) Για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών.

  • Η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.
  • Συγκεκριμένα, για τον μήνα Απρίλιο, θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.

2) Οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Απρίλιο.

  • Για τους ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60% αντίστοιχα του μισθώματος.
  • Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
  • Για τον μήνα Απρίλιο, θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.
  • Ειδικά για τον Απρίλιο, συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.

3) Δρομολογούμε, υπό προϋποθέσεις, την καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του 2ου δεκαήμερου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η/1/2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.
  • Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπισθεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

Υπενθυμίζεται ότι με τις σημαντικές πληρωμές της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών και αποζημιώσεων διαμορφώνεται περίπου στις 971.000, και το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, άνοιξε, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 19 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

4) Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη – σε κάθε αξιόγραφο – ημερομηνία, για προθεσμίες που λήγουν έως τις 30 Απριλίου 2021.

Αντίστοιχα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. για τους κομιστές αξιογράφων, βάσει κριτηρίων.

5) Υπενθυμίζεται ότι, με αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί:

  • Μετατίθεται, για την 1η/7/2021, η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – MyDATA.
  • Τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.
  • Η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ 2020 παρατείνεται, μέχρι την 17η/5/2021, και η διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών παρατείνεται, μέχρι την 18η/6/2021.
  • Η απόσυρση και αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών παρατείνεται, μέχρι την 30ή/6/2021.

Μετατίθεται η έναρξη της ψηφιακής διαβίβασης δεδομένων mydata. Παρατείνονται διορθώσεις στοιχείων. Η απόσυρση και αναβάθμιση ταμειακών μηχανών παρατείνεται έως 31 Ιουνίου. «Με τις παραπάνω παρεμβάσεις αφουγκραζόμαστε την οικονομία και παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευμένα» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τι προβλέπεται για εργαζομένους και ανέργους

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης πήρε τη σκυτάλη από τον υπουργό Οικονομικών, σημειώνοντας ότι οι  ωφελούμενοι από τις δράσεις μόνο του υπουργείου Εργασίας ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια.

Ειδικότερα ανακοίνωσε τα εξής:

1) Διατηρείται η αναστολή σύμβασης εργασίας, 534 ευρώ μηνιαίως η αποζημίωση των εργαζομένων.

  • Καλύπτονται από το κράτος οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Συνεχίζεται η χρησιμοποίηση της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Μαρτίου.
  • Δίνεται Δώρο Πάσχα επί της αποζημιώσεως ειδικού σκοπού. Το κόστος είναι 210 εκατ. ευρώ.

2) Επιδοτούνται ασφαλιστικές εισφορές στον ξενοδοχειακό κλάδο.

3) Οι καλλιτέχνες θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο.

4) Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους κτλ έως και τον Μάρτιο. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.

5) Ξεναγοί και άλλα ειδικά επαγγέλματα θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

6) Παράταση δύο μηνών στα επιδόματα ανεργίας, που έληγαν τον Μάρτιο.

7) Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή: newmoney.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia