Το ιστορικό κτήριο της Δωροθέας Σχολής συντηρεί ο Δ. Τρικκαίων

Ένα ιστορικό κτήριο και μνημείο των Τρικάλων συντηρεί και επισκευάζει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για το κτήριο τη Δωροθέας Σχολής, επί της οδού Στρατηγού Σαράφη. Η εταιρεία «Παλαιολόγου Ανδρομάχη» θα προβεί σε «Επείγουσα επισκευή στέγης στο κτήριο της Δωροθέας Σχολή» και τη σχετική σύμβαση υπέγραψε την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Β. Τεντολούρης.
Συμβολικά, η σύμβαση υπογράφηκε εντός του κτηρίου και δη στην αίθουσα εκδηλώσεων, προκειμένου να διαφανεί επακριβώς η σημασία που δίνει ο Δήμος Τρικκαίων στο κτίσμα και στην επισκευή.


Οι εργασίες αφορούν στη στέγη, προκειμένου αυτή να στεγανοποιηθεί και να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγρασίας. Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κτηρίου, με ανακατασκευές και επιδιορθώσεις σε δάπεδα, ψευδοροφή, παράθυρα. Στον προαύλιο χώρο,  θα γίνουν εργασίες για προστασία των τοίχων, για καθαρισμό τους από τα γκράφιτι και βάψιμο με ειδική, ισχυρή αντιγραφιστική βαφή.
Το συγκεκριμένο εξαιρετικό κτήριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 1875, αποτέλεσμα της δωρεάς  1.600 χρυσών λιρών του μητροπολίτη και ευεργέτη Δωρόθεου Σχολάριου, από τον Αμάραντο (Βενδίστα) Καλαμπάκας. Λειτούργησε αρχικά ως ιερατική σχολή, ενώ από το 1897 ως σχολείο (1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων). Πλέον φιλοξενεί τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων.
Το κτήριο έχει κάτοψη σχήματος «Π» και είναι διώροφο. Περιλαμβάνει πέντε αίθουσες στην ανώτερη στάθμη και βοηθητικούς χώρους στο ημιυπόγειο. Η Σχολή αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα δείγματα νεοκλασικών επιρροών στην αρχιτεκτονική των θεσσαλικών εκπαιδευτηρίων. Χαρακτηριστικά στοιχεία στις όψεις του κτηρίου είναι τα ορθογώνια παράθυρα με σιδεριές και λίθινες κορνίζες, το δισκελές κλιμακοστάσιο και η πλούσια διακοσμημένη κύρια είσοδος. Το 1991 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia