Χρ. Σταικούρας: Τα νέα μέτρα για νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Χρ. Σταϊκούρας

Τη δευτερη δέσμη μέτρων για τον κορωνοϊό ανακοινώσε προ ολίγου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, επισημαίνοντας ότι «οι εργοδότες αναλαμβάνουν την υποχρέωση των μη απολύσεων, ο εργαζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσαρμοστεί στο δύσκολο περιβάλλον και το κράτος  αναλαμβάνει την ευθύνη να λάβει μέτρα  αντιμετώπισης». «Αυτή την κρίση» πρόσθεσε  «πρέπει να την περάσουμε και να την ξεπεράσουμε ενωμένοι και με το κόστος δίκαια μοιρασμένο». Βασική προυπόθεση για να ισχύσουν τα μέτρα για τις επιχειρήσεις είναι να μην υπάρξει ούτε μία απόλυση.

Τα μέτρα που αναφέρθηκαν:

  • Αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Αφορούν τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά. Αφορούν συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητες είτε μένουν ανοιχτές, είτε είναι κλειστές είτε λειτουργούν μερικώς. Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για την απαγόρευση λειτουργίας κλάδων.
  • Η ΑΑΔΕ θα επιστρέψει όλα τα ληξιπρόθεσμα ποσά από ελέγχους μέχρι 30.000 ευρώ
  • Επιχειρήσεις που νοικιάζουν καταστήματα θα καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες το 6)% του ενοικίου για Μάρτιο και Απρίλιο.
  • Αναστέλλεται για όλες τις επιχειρήσεις  η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ, η καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών
  • Εργαζόμενοι που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας επιχείρισης θα λάβουν στις αρχές  Απριλίου 800 ευρώ. Αφορά 500.000 εργαζόμενους. Καλύπτονται ασφαλιστικές εισφορές και συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις. Παράλληλα αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με δραστική μείωση εσόδων λόγω εμφάνισης κορωνοϊού. Αναβάλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις τους.
  • Επιπλέον των 2 δις θα δοθούν 1,8 δις από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
  • Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ  μέχρι το τέλος του έτους σε απαραίτητα προϊόντα για την προστασία από τον κορωνοϊό, όπως μάσκες, γαντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι, αιθυλική αλκοόλη κλπ
  • Ο ΈΝΦΙΑ θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς
  • Τράπεζες: Αναστέλλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις για κλάδους που πλήττονται από την παρούσα κρίση. Πρέπει όμως να προιχωρήσουν και σε άλλες πρωτοβουλίες για τα φυσικά πρόσωπα. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα προσδιορίσει συναλλαγές για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία στα καταστήματα.
  • Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προληπτικά μέτρα προστασίας του Χρηματιστηρίου

insurancedaily.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia