Site icon trikalafocus.gr

Κ. Αγοραστός: Σχέδιο Ύδωρ.Thess για: εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση, ρύθμιση πλημμυρικών απορροών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και βραβευμένη, πρότυπη περιβαλλοντική πολιτική στη διαχείριση του νερού δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε η ΠΕΔ για το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας. «Κινούμαστε με Σχέδιο Ύδωρ.Thess, με στόχο την εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση, τη ρύθμιση πλημμυρικών απορροών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς νερού» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Τα τελευταία 10 χρόνια, σε συνεργασία με Υπουργεία, Δήμους και ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται 484 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ απ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, που κάνουν πράξη το σύνθημα της Περιφέρειας «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις»:
-Εμβληματικά και πολυβραβευμένα έργα που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, την ύδρευση και το περιβάλλον όπως η επαναδημιουργία της Κάρλας, και τα νέα έργα στήριξης της λειτουργίας της λίμνης: η επέκταση του αρδευτικού δικτύου κατά 26 χιλιόμετρα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ ώστε τα οφέλη να διαχυθούν σε επιπλέον 26.000 στρέμματα καλλιεργειών στις περιοχές του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου και η συντήρηση του πρωτοποριακού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της λίμνης (2,4 εκατ. ευρώ) που διασφαλίζει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του έργου.
-Μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών όπως Λιμνοδεξαμενές, Ταμιευτήρες και Φράγματα (Καστρί, Γλαύκη Ξηριάς, Ληθαίος, Γυρτώνη Μαυρομάτι), 22 νέα εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ το καθένα, όπως η αναστόμωση των πηγών στα Βρυσιά Φαρσάλων, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων σε μήκος άνω των 500 χιλιομέτρων, αδρανοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων και εγκατάσταση συστημάτων inverter για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ:
https://youtu.be/GKaDFv3aLu0
https://youtu.be/SSitup92E0Q

Exit mobile version