Στο χειρουργείο για έκτρωση 16χρονες στη Μαγνησία – Πάνω από 1.000 οι διακοπές κύησης το 2019.

e-thessalia.gr

Ακόμα και ανήλικες κοπέλες 15-16 ετών καταφεύγουν σε μαιευτήρες στη Μαγνησία, προκειμένου να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησής τους, με τα περιστατικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης να είναι αυξημένα, αφού η ανασφάλεια οδήγησε ουκ ολίγες Βολιώτισσες στη δύσκολη απόφαση της έκτρωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων επιστημόνων πανελλαδικά, με τη Μαγνησία να μην αποτελεί εξαίρεση, η αναλογία είναι δύο αμβλώσεις για μια γέννηση, ενώ πριν λίγα χρόνια η κατάσταση ήταν χειρότερη, αφού ετησίως είχαμε ακόμα και 400.000 εκτρώσεις σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται πως το 2019 στον Νομό καταγράφηκαν συνολικά 744 γεννήσεις με τις αμβλώσεις που πραγματοποιήθηκαν όπως εκτιμάται να ξεπερνούν τις 1.000 για την περσινή χρονιά.
Ως μάστιγα των δυτικών κοινωνιών χαρακτηρίζει τις αμβλώσεις ο Βολιώτης γυναικολόγος – μαιευτήρας Παναγιώτης Πολύζος, ο οποίος μιλώντας στη «Θ» σκιαγραφεί το προφίλ των γυναικών που επιλέγουν να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους. Στη πλειοψηφία τους πρόκειται για νεαρές κοπέλες γύρω στα 17-20, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις ανήλικων κοριτσιών γύρω στα 16 -17 που έμειναν έγκυοι από τον σύντροφό τους και θέλησαν συνοδεία των μητέρων τους να διακόψουν την κύηση.
Παράλληλα στον Βόλο εμφανίζονται και περιστατικά μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών γύρω στα 40, που για διάφορους λόγους, όπως οικονομική ανασφάλεια, χωρισμός με τον σύζυγο/σύντροφο, σταθμίζουν τις καταστάσεις προχωρώντας σε αυτή την κίνηση.

«Η οικονομική κρίση αύξησε τα περιστατικά γυναικών που ήθελαν να προχωρήσουν σε έκτρωση τα προηγούμενα χρόνια. Ζευγάρια που είχαν ήδη δύο παιδιά, δεν ήθελαν να αποκτήσουν και τρίτο ίσως και για οικονομικούς λόγους και έτσι επέλεγαν την άμβλωση. Επίσης στον Βόλο γυναίκες κάθε ηλικίας εξαιτίας χωρισμού αποφάσιζαν να μην κρατήσουν το κυοφορούμενο παιδί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πολύζος που προσθέτει πως η έκτρωση είναι μια χειρουργική επέμβαση που πλέον έχει πολύ μικρό κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας, αλλά δεν παύει να αποτελεί επέμβαση στην οποία πάντα υπάρχουν κάποιες πιθανότητες επιπλοκών.

Την ανάγκη να εισαχθεί στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, ώστε τα παιδιά να αποκτούν σωστές βάσεις επισημαίνει ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Χρήστος Βενέτης, που τονίζει πως για την αποφυγή της εγκυμοσύνης, όσες γυναίκες δεν το επιθυμούν, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης.
Εκτιμά πως σε περίπτωση ποινικοποίησης των εκτρώσεων, όπως ίσχυε πριν από το 1986, οι κίνδυνοι για τις γυναίκες θα αυξηθούν, ενώ θα διπλασιαστεί ή ακόμα και θα τριπλασιαστεί το κόστος μιας άμβλωσης από τη στιγμή που θα είναι μια παράνομη επέμβαση και όποιος γιατρός θα δέχεται να την κάνει θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον νόμο.
Παράλληλα χωρίς την κατάλληλη φροντίδα και οργάνωση θα υπάρχει και ο κίνδυνος επιπλοκών ή ακόμα και θανάτου, από τη διαδικασία (φραγή ενδομητρίου, κλείσιμο στις σάλπιγγες, διάτρηση της μήτρας κ.ά.).

Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη, οι περισσότερες εγκυμονούσες που προχωρούν σε άμβλωση είναι ανύπαντρες νεαρές (γύρω στα 20), ενώ πριν από μια περίπου πενταετία, είχαν δει το φως της δημοσιότητας κάποια στοιχεία που υποστήριζαν πως το 25% των γυναικών που κάνουν έκτρωση είναι κάτω των 16 ετών…
Οι περισσότερες αποφεύγουν τη διαδικασία στα δημόσια νοσοκομεία και καταφεύγουν σε ιδιώτες, μην τις δει κανένα «μάτι» και σχολιαστούν αρνητικά.
Ο γιατρός υπενθυμίζει πως η διακοπή της κύησης επιτρέπεται μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ενώ για περιπτώσεις όπου διαγνωστεί το έμβρυο ότι με τη γέννησή του θα αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας η διακοπή μπορεί να γίνει μέχρι την 24η εβδομάδα, όμως στη συνέχεια απαγορεύεται.

Κακώς κατέβηκαν οι αφίσες κατά των εκτρώσεων από τις στάσεις του μετρό στην Αθήνα θεωρεί η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Μαγνησίας Σουλτάνα Πράπα, καθώς όπως αναφέρει οι αφίσες δεν σκόπευαν να προσβάλουν κάποιον, αλλά να στηλιτεύσουν μια κατάσταση για την οποία και η ίδια εκφράζει την αντίθεσή της.
Σημειώνει ότι η άμβλωση ισοδυναμεί με αφαίρεση ζωής και πως για να λυθεί το οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, αφού έχουμε τρεις θανάτους για μόλις μια γέννηση, θα πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα άμβλωσης.
«Η Εκκλησία εδώ και 20 χρόνια έχει ανοίξει ομπρέλα προστασίας για τις άγαμες μητέρες και είναι λυπηρό που τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την αφαίρεση ζωής», αναφέρει και συμπληρώνει πως στα σχολεία θα πρέπει επιστήμονες να διδάσκουν σεξουαλική αγωγή, για να αποφεύγονται μετέπειτα δύσκολες καταστάσεις.
«Οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις συνέπειες της άμβλωσης τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχολογία της κοπέλας, καθώς της αφήνει πολλές πληγές. Η πράξη της άμβλωσης είναι καταδικαστέα όχι η γυναίκα που τη διαπράττει» καταλήγει.

e-thessalia.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia