Κουρέτας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοκομίας: Θα «χτίσουμε»  Σήμα ποιότητας για το  ελληνικό μέλι

Κουρέτας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοκομίας στη Λάρισα: Θα «χτίσουμε»  Σήμα ποιότητας για το  ελληνικό μέλι

                                                              

Την αποφασιστικότητα  της περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και του ιδίου προσωπικά να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να δοθεί προοπτική  στην  μελισσοκομία  που αποτελεί  ένα κομβικό παράγοντα  του πρωτογενούς αλλά  και  του αγροδιατροφικού  τομέα  , εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας  στο χαιρετισμό που απηύθυνε  στο  Πανελλήνιο  Συνέδριο Μελισσοκομίας  που ξεκίνησε  σήμερα τις εργασίες του στο  Πάρκο Καινοτομίας  JOIST στη Λάρισα. Αφού αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα των παραγωγών με κυρίαρχα το κόστος παραγωγής αλλά και τις ελληνοποιήσεις,   τόνισε ότι μόνη λύση  αποτελεί η καθιέρωση σήματος ποιότητας.

«Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν την μαζική βιομηχανία τροφίμων. Η Ελλάδα, σαν μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής φτηνής, παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει την μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε : «Στόχος μας είναι να διαφοροποιήσουμε το ελληνικό μέλι αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Το μέλι Πεύκου πχ   όπως είπε είναι ένα  προϊόν  με αξιόλογες ιδιότητες και που θα μπορούσε να αποτελεί για τον Έλληνα μελισσοκόμο ότι και το ακριβότερο μέλι στον κόσμο, το μέλι Manouka της Νέας Ζηλανδίας». Πρέπει ,πρόσθεσε τέλος  να σκεφτούμε ως καταναλωτές .Η νοθεία  υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει , δεν  γίνεται να λειτουργούμε μόνο ως μηχανισμοί ελέγχου. Χαιρετισμό  απηύθυνε επίσης  και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος  Στρατάκος .

Το συνέδριο  ,το οποίο διοργάνωσαν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας σε συνεργασία με τον  Μελισσοκομικό Σύλλογο  Έβρου «Η Κυψέλη»  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , απασχόλησε  εκτενώς  το θέμα των ελληνοποιήσεων  ,κυρίως το νομοθετικό κενό που υπάρχει  με αποτέλεσμα το νοθευμένο μέλι κυρίως από την Κίνα να πωλείται ως ελληνικό, το κόστος παραγωγής  αλλά και τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή μετά και τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη ο κλάδος από τον Daniel  στη Θεσσαλία   και τις πυρκαγιές στον Έβρο.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia