Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών

Σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, ο μεσογειακός κυκλώνας Daniel είχε επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας όπου σε διάστημα τριών ημερών έπεσαν πάνω από 700 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές χιλιάδες στρέμματα με πλέον  αξιοσημείωτο επακόλουθο την λίμνη Κάρλα που έχει πλέον επανέλθει στα επίπεδα που είχε πριν την αποξήρανσή της, προκαλώντας παράλληλα τεράστιες καταστροφές.

Πέντε μήνες μετά την κακοκαιρία Daniel, και καθώς πλησιάζουμε χρονικά την άνοιξη, εκτιμάται τηλεπισκοπικά (με δορυφορική απεικόνιση) ότι 120.000 στρέμματα των παρακάρλιων περιοχών είναι ακόμη υπό κατάκλιση.  

Ενώ αναμένεται μέρος της έκτασης αυτής να είναι παραγωγική σε κουνούπια, εφόσον επικρατήσουν ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, εν τούτοις η παρουσία μεγαλύτερων ποσοτήτων νερών δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά μεγαλύτερο επιδημιολογικό κίνδυνο. Το διάστημα που διανύουμε, δεν υπάρχει εν εξελίξει απειλή σε σχέση με ασθένειες μεταδιδόμενες με κουνούπια καθώς αυτές συνήθως εντοπίζονται χρονικά απο τις αρχές Ιουλίου και μετά. Σε κάθε περίπτωση θα τεθούν σε λειτουργία αξιόπιστα συστήματα παρακολούθησης του επιδημιολογικού κινδύνου προκειμένου να γίνουν οι ενδεδειγμένες δράσεις απόκρισης

Στο πλαίσιο του σχεδίου της στρατηγικής αντιμετώπισης των κουνουπιών η Περιφέρεια Θεσσαλίας μεριμνά για την υλοποίηση και τον προγραμματισμό δράσεων στους ακόλουθους άξονες:

  1. Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων θα συνεχίσουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, να διενεργούν τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία δρομολογούνται να ξεκινήσουν στις αρχές της άνοιξης ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι πληθυσμοί των κουνουπιών.    
  2. Ως επιπλέον δράσεις προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και για την αντιμετώπιση πιθανών έκτακτων προβλημάτων που άπτονται των κουνουπιών, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, προτίθεται να υλοποιήσει για το 2024 συμπληρωματικές τοπικές δράσεις στις πλημμυρισμένες εκτάσεις των παρακάρλιων περιοχών και όπου αλλού απαιτηθεί.
  3. Τέλος, η Περιφέρεια σχεδιάζει μια μακροπρόθεσμη ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών με την ενσωμάτωση αυξημένης εντομολογικής και επιδημιολογικής επιτήρησης και ενιαίο επιχειρησιακό σχεδιασμό. 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, και της αρμόδιας Αρχής (έχει καθιερωθεί συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών με τον ΕΟΔΥ) σχετικά με τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια, ενώ ταυτόχρονα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού τόσο για τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας όσο και για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia