Άρθρο του Γιώργου Οικονόμου στην ATHENSVOICE: «Το ΠΑΣΟΚ μιλάει καθαρά, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται»

«Το ΠΑΣΟΚ μιλάει καθαρά, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται» τιτλοφορείται το άρθρο του υποψήφιου βουλευτή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Οικονόμου, που δημοσιεύεται στην ATHENSVOICE:

Στις 26 Αυγούστου 2022, από το βήμα της Βουλής και βλέποντας όλη την αντιπολίτευση να τον σφυροκοπά για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει με το γνωστό, αλαζονικό του ύφος: «Ευλόγως πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη, μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει τελικά Τσίπρας». Ανάλογες εξυπνάδες είχαν διατυπωθεί από πλευράς στελεχών ΣΥΡΙΖΑ, σε διαφορετική όμως κατεύθυνση: «Ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει Μητσοτάκης», έλεγαν.

Ήταν τόσο σίγουροι και οι μεν και οι δε για τις θεωρίες τους που δεν άκουγαν ή δεν ήθελαν ακούσουν αυτό που εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο επαναλαμβάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης παντού όπου μιλάει: Εμείς λέμε λοιπόν στον ελληνικό λαό: Αν βλέπετε τη ζημιά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και θυμάστε την ζημιά που έκαναν Τσίπρας – Καμμένος, εμείς δίνουμε την ευκαιρία διά της ψήφου στην παράταξη μας να μην έχετε πρωθυπουργό ούτε τον ένα ούτε τον άλλο και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός λαός.

Είναι εντυπωσιακή η αμηχανία των ηγεσιών ΝΔ (κυρίως) αλλά και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Αλλά απολύτως εξηγήσιμη – για τρεις λόγους:

Πρώτον γιατί, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, δεν περίμεναν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του εννοούν πραγματικά αυτά που λένε εδώ και μήνες. Ας το συνηθίσουν, δεν είμαστε ίδιοι.

Δεύτερον, γιατί τώρα αντιλαμβάνονται όλοι, ακόμα και η τυφλωμένη στην αλαζονεία της ηγεσία της ΝΔ, πως η αυτοδυναμία είναι πλέον άπιαστο όνειρο και η θέση του ΠΑΣΟΚ κομβική σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας.

Και ο τρίτος λόγος για την αμήχανη στάση τους και ίσως αυτό που τους αποσταθεροποίησε περισσότερο είναι το γεγονός ότι ποτέ άλλοτε πολιτικό κόμμα δεν περιέγραψε τόσο λεπτομερώς και με τόση σαφήνεια την πολιτική του πρόταση για την μετεκλογική στάση του.

Τι λέει συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ αφουγκραζόμενο την κοινωνία μετά και την τραγωδία των Τεμπών; Δύο μεγάλα ΝΑΙ, δύο μεγάλα ΟΧΙ:

Λέει καθαρό ναι στις κυβερνήσεις συνεργασίας με σαφές και συμφωνημένο προγραμματικό πλαίσιο για να διορθώσουμε επιτέλους τις πληγές του πελατειακού κράτους που αφήνει ανοιχτές η αλαζονεία της αυτοδυναμίας. Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία σε προγραμματικό πλαίσιο; Για να μην δοθεί η εντύπωση ότι όλα γίνονται για να μοιραστούν καρέκλες, κάτι που υπονομεύει οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία στα μάτια της κοινής γνώμης.

Λέει καθαρό όχι στο να σέρνεται η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις – επειδή ο οποιοσδήποτε θέλει να παραμείνει ή να ξαναγίνει πρωθυπουργός – και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Λέει καθαρό ναι στη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα εφόσον έχει εξασφαλίσει ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις εκλογές και εφόσον υπάρξει συμφωνία σε προγραμματικό πλαίσιο με σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν το ποσοστό του στις εκλογές δεν είναι ικανοποιητικό, ο λαός προφανώς θα έχει καταψηφίσει την πρότασή του, και για αυτό το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Πηγή: athensvoice.gr

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia