Αχιλλέας Λέρας: Οι «Καρυάτιδες» του τρικαλινού κάμπου

Του Αχιλλέα Λέρα

Στα Τρίκαλα βρέθηκε πρόσφατα ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης στο πλαίσιο του πονήματός του «Caryatis». Πρόκειται για τη νέα σειρά φωτογραφιών που εστιάζει στην ελληνική παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία, αναδεικνύοντας τη γυναικεία μορφή και το φυσικό τοπίο της ελληνικής υπαίθρου. Η οπτική του φωτογράφου ξεφεύγει από τη στερεοτυπική λαογραφική προσέγγιση του θέματος.

Πρόκειται για ασπρόμαυρες αμιγώς σκηνοθετημένες φωτογραφίες όπου ο φωτογράφος χρησιμοποιώντας μόνο το φυσικό φως, έχει τον πλήρη έλεγχο του θέματος δίνοντας τον πρώτο λόγο στο ένδυμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σκηνικού. Απώτερος στόχος είναι στο μέλλον να καλυφθούν όλα τα γεωγραφική διαμερίσματα της Ελλάδας.

Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την πρόταση για συνεργασία στην παρουσίαση της καραγκούνικης φορεσιάς των Τρικάλων κι αμέσως άρχισε η σύνταξη της ομάδας. Η υλοποίηση ήταν ακόμη μια πρόκληση. Η ανεύρεση των κατάλληλων χώρων, η επιλογή των ενδυμάτων, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, η πολύωρη προετοιμασία και το απαιτητικό γύρισμα. Αλλά η εμπειρία του Γιώργου Τατάκη και η δική μας – ο καθένας στον τομέα του- και κυρίως η καλή διάθεση όλων ήταν σύμμαχος δίνοντας και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η «Caryatis» του Γιώργου Τατάκη «ενδύθηκε» με τα «καραγκούνικα», όλα αυθεντικά και από τον ενδυματολογικό κύκλο των Τρικάλων, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια έκανε ο Γιάννης Φαφούλιας. Συμμετείχαν η Ευαγγελία Φαφούλια, η Ολυμπία Πλήκα, η Ζωή Μηλίτση, η Μαρία Τζέλη, η Ραφαηλία Ανδρέου, η Αθηνά Μπουκουβάλα και ο Αχιλλέας Λέρας.

Το κονάκι των αρχών του 19ου αιώνα που δεσπόζει σήμερα στο κέντρο του Γλίνους ανέσυρε και μετέδωσε στην ατμόσφαιρα όλη την αίγλη του για να περιβάλλει την αρχοντιά της καραγκούνικης ενδυμασίας. Οι σιταγροί «αγκάλιασαν» τις «σύγχρονες» καραγκούνες που με τη στάση τους αποτίουν φόρο τιμής σε όλες τις άοκνες γυναίκες του θεσσαλικού κάμπου. Τα αντικείμενα που συμπληρώνουν το σκηνικό, χρησιμοποιήθηκαν ως «σύμβολα» και όχι για τη χρηστικότητά τους, όπως το σιτάρι, τα στάχυα, τα υφαντά, τα κουβάρια, τα μπακίρια, τα λουλούδια κ.α. και όλα μαζί αποτυπώνουν τη «δωρικότητα» και την αυστηρότητα της καραγκούνικης ιδιοσυγκρασίας.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Από την πλευρά μας ευχαριστούμε αρχικά και κατά βάση το Γιώργο Τατάκη για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία και όλους όσους με τον τρόπο τους ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνέβαλλαν στην υλοποίηση της φωτογράφισης. Ειδικότερα ευχαριστούμε το Λάμπρο Παπαγεωργίου, την Έφη Λεβέντη, τη Βασιλένα Μητσιάδη και το Χρήστο και Ευτυχία Πούλιου για τη φιλοξενία στο «κονάκι» τους.

Μέρος του υλικού έχει ήδη δημοσιευθεί στο Leica Fotographie International.

Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό: Γιώργος Τατάκης

Φωτογραφικό υλικό παρασκηνίων: Αχιλλέας Λέρας

Copyright 2022

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia