Hot NewsΤρίκαλαΕκδήλωση της επιτροπής ειρήνης με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς στα Τρίκαλα

Εμπνεόμαστε από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και δυναμώνουμε τον αγώνα 

Επίκαιρα τα συνθήματα του Νοέμβρη με αφορμή την ελληνοαμερικανική συμφωνία και την παραχώρηση βάσεων στη Θεσσαλία 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στα Τρίκαλα η τιμητική εκδήλωση για τη ματωβαμμένη επέτειο του Πολυτεχνείου που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, Εργατικά σωματεία και Μαζικοί φορείς, όπου επισημάνθηκε το επίκαιρο και αδικαίωτο των μηνυμάτων του ξεσηκωμού του 1973.

Η εκδήλωση είχε ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δίνοντας τη γη και τον αέρα της Θεσσαλίας να γίνει «πεδίο βολής» για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες. Τονίστηκε ότι μόνο μ’ ένα τέτοιο μήνυμα τιμάται ο ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο, αφού στις πύλες του δέσποζαν τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», αναδεικνύοντας τον υπαίτιο για την επιβολή της δικτατορίας.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Κίμωνας Γρηγορίου εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου ΤΕΦΑΑ και η Κων/να Παππή εκ μέρους του του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων αντίστοιχα ενώ μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα επιμελήθηκαν εκ μέρους του Παραρτήματος Τρικάλων του ΠΜΣ ο Παναγιώτης Μαγγλάρας και η Λιάνα Μήνια. 

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε εκ μερους της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων ο Λάζαρος Τσουμένης ο οποίος τόνισε: Συμπληρώνονται 48 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.  Σαράντα έξι χρόνια από τις µέρες που ο λαός και η νεολαία βγήκαν στο προσκήνιο και σήκωσαν το αγωνιστικό τους ανάστηµα στη χούντα των συνταγµαταρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγµατά της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Aποτίoυμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ.

Η δικτατορία, καθ’ όλη την επταετία ’67-’74, υπηρέτησε “διά πυρός και σιδήρου” τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για τον λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Στις μέρες μας η κυβέρνηση της ΝΔ ανανεώνει την Ελληνοαμερικάνικη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», προσθέτοντας σ’ αυτή την επέκταση και τη δημιουργία νέων Αμερικανονατοϊκών στρατιωτικών βάσεων ανά την Ελλάδα. Ανάμεσά τους νέες βάσεις βρίσκονται στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Σύρου, επέκταση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη και η ετοιμότητα της βάσης στο Άραξο Αχαΐας να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε και επεκτείνει  τις συμφωνίες για τις στρατιωτικές υποδομές που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών κατασκοπευτικών drones στη Λάρισα, ήδη έχει αρχίσει η πρακτική εφαρμογή της επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων. 

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στους ανταγωνισμούς και τους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, θέτοντας το λαό και την νεολαία σε μεγάλους κινδύνους.

Έτσι, στις μέρες μας τα στηρίγματα της χούντας των συνταγματαρχών, οι ΗΠΑ & το ΝΑΤΟ, προσπαθούν να παρουσιαστούν ως φίλοι και προστάτες από τους κυβερνώντες της χώρας μας. Η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση κάνουν ότι είναι δυνατό για να ξεπλύνουν το ΝΑΤΟ, να ακυρώσουν τον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Όλοι εµείς οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι που βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα για να μη μετατρέπει η περιοχή μας και όλη τη χώρα σε ένα απέραντο Αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο, εµπνεόµαστε και παίρνουµε δύναµη από τα διδάγµατα του ξεσηκωµού του Πολυτεχνείου.

Τα συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 : «Έξω αι ΗΠΑ» , «Έξω το ΝΑΤΟ» παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Tα αιτήματα της εξέγερσης παραμένουν ανεκπλήρωτα και καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανειρήνευτης πάλης για την κατάκτηση των δικαιωμάτων μας, μαζί με το φιλειρηνικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, πλάι στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Ο καλύτερος φόρος τιμής στους αγωνιστές του Νοέμβρη είναι η συνέχιση της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Κατάθεση στεφάνων και πορεία 

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη που βρίσκεται στην πλατεία. Στεφάνια κατέθεσαν η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλάδου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ,το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ) , ο Σύλλογος Μισθωτών Λογιστών, το παράρτημα Τρικάλων του ΠΜΣ , η ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη»  , το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ, η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του αγώνα. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους των Τρικάλων με συνθήματα  «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Αγώνας – ρήξη – ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «Καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι Αμερικανοί», αλλά και «Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός. »

Copyright 2021

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia