Εκδήλωση τιμής για την ηρωική θυσία των πέντε ΕΠΟΝΙΤΩΝ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης (ήταν προγραμματισμένη για τη Μ. Δευτέρα αλλά αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας) αφιερωμένη στην ηρωική θυσία των Πέντε ΕΠΟΝΙΤΩΝ που οδηγήθηκαν στην αγχόνη τον ματωμένο Απρίλη του 1944 μετά τα γεγονότα του Κόκκινου Πύργου όπου βρήκαν το θάνατο άλλα πέντε στελέχη του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ διοργανώνουν την Μ. Τετάρτη 20 Απρίλη και ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου η ΠΕΑΕΑ-Δ.Σ.Ε. Τρικάλων, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων (μέλος της ΕΕΔΥΕ) και το Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικό – αφηγηματικό δρώμενο από τα δραματικά γεγονότα και την ανεπανάληπτη θυσία, πολιτική ομιλία, μουσικό πρόγραμμα και κατάθεση στεφάνων.
Τα γεγονότα εκείνης της Άνοιξης του 1944 στα Τρίκαλα σηματοδοτούν μια από τις κορυφαίες πράξεις της λαϊκής αντίστασης του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ απέναντι στους Γερμανούς Ναζί, τους δοσίλογους και τους συνεργάτες τους. Τότε που οδηγήθηκαν στην αγχόνη πέντε νέα παιδιά της θρυλικής ΕΠΟΝ ο Στέργιος Γάτσας, ο Γιάννης Μπριάζης, ο Κώστας Στεργιόπουλος, ο Κώστας Σύρμπας και ο Αποστόλης Τσανάκας.
Οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, πιάστηκαν από τους Ναζί το προηγούμενο βράδυ στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου Τρικάλων. Προηγήθηκε επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ με στόχο να πλήξει στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα  Τρίκαλα , που προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ , η οποία  δεν απέδωσε αποτελέσματα λόγω προδοσίας. Στη συνέχεια οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση κάνοντας μπλόκο στην περιοχή με στρατιώτες SS, χωροφύλακες και ντόπιους συνεργάτες τους, και με κατεύθυνση το μαντρί του Στάμου στον Κόκκινο Πύργο.
Στην άνιση μάχη, στην καταδίωξη, τις συλλήψεις και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες έπεσαν για το δίκιο και την απελευθέρωση του λαού πέντε στελέχη- μέλη του ΚΚΕ, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και δύο κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για τους Θανάση Τσουμένη, Νίκο Κ. Λέγγα, Διονύση Δρακονταειδή, Βαγγέλη Στάμο, Βασίλη Ευθυμίου καθώς και τους κατοίκους Γιώργο Κυριακόπουλο και Τάσο Κωνσταντινίδη.
Και πάλι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο, μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση. Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε ανάλογη κατάσταση. Τα πολεμικά διαγγέλματα των πολιτικών ηγεσιών της ΕΕ και των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, οι απειλές για πυρηνικά πλήγματα δεν πρέπει να θεωρηθούν μόνο ως φραστικές ακρότητες. Μπροστά στην κατάσταση αυτή ο λαός καλείται να παλέψει για την ειρήνη, την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων, την απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε ανάμιξη σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia