Ενημέρωση και οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων για την γρίπη Η1Ν1

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ Αγαπητοί Συμπολίτες, Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της νέας γρίπης;
Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α. όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό της γρίπης. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη γρίπη Η1Ν1;
Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται «ομάδες υψηλού κινδύνου», γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αλλά και επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία.
Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :
1.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικόκαι λοιποί εργαζόμενοι).
2. Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
4. Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.

5. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
6. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).
7. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της νέας γρίπης;
Τέσσερα είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της νέας γρίπης, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως και για τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής Υπηρεσιών Υγείας:
1. Τήρηση των κανόνων της Υγιεινής των Χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό(Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης).
2. Τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή μεχαρτομάντιλο.Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
3. Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης με 1 δόση αντιγριπικού εμβολίου για τον πληθυσμό που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου
4. Έγκαιρη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής.
Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη και πάντα σε συνεννόηση με τον προσωπικό ΤΟΥ ιατρό.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;
Αν νοσήσουμε από τη νέα γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΝΑ 24ΩΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗN ΠΛΗΡΗ ΑΠΥΡΕΞΙΑ.

Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;
Όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή/και βήχα είναι σκόπιμο να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον προσωπικό του ιατρό για συμβουλές. Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη) ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως π.χ. η πνευμονία.
Σε κάθε περίπτωση εμπιστευτείτε τον γιατρό σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia