Ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας στην Πιαλεία για τα «22α ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΕΙΑ» (Εικόνες)

Με λαμπρότητα και σε κλιμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στη γενέτειρα του πρώτου πεσόντα του Ελληνοϊταλικού πολέμου τα «22α ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΕΙΑ» στην Τοπική Κοινότητα Πιαλείας του Δήμου Πύλης, με επίσημο προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Θεία λειτουργία και την καθιερωμένη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Πιαλεία.

Στη συνέχεια επίσημοι και δημότες μετέβησαν στο Μνημείο του Βασίλη Τσιαβαλιάρη για την απόδοση τιμών στον ήρωα του πολέμου που έπεσε μαχόμενος τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, σε φυλάκιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Βασίλη Τσιαβαλιάρη στην πλατεία του χωριού.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας, ο κ. Παπαδόπουλος Αθανάσιος – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο  εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη – κ. Μπάρδας Κωνσταντίνος – Εντεταλμένο Σύμβουλο Περιβάλλοντος, ο κ. Παππάς Κωνσταντίνος – Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ο Διοικητής της  Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων  κ. Σαράντης Τυλιγαδάς – Ταξίαρχος, ο αναπληρωτής Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Πύλης κ. Μπούζας Λάμπρος – Αστυνόμο Α΄, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλης -κ. Γεώργιος Καραχάλιος – Ανθυποπυραγός, ο Πρόεδρος της  Κοινότητας Πιαλείας κ. Πατσιούρας Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Τρικάλων κ. Βασίλειος Ζιώζιας. Από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και τον Σύλλογο Αποφοίτων ΣΤΥΑ ο Αντισμήναρχος εν αποστρατεία κ. Δημήτριος Ζιώγας, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Τρικάλων κ. Ράπτη Γεώργιο, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ελληνικές Δυνάμεις Κύπρου 1974, από το Σωματείο «Ύψωμα 731», από την Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ πρώην Δήμου Πιαλείων ο κ. Σωτήριος Μπουρλιός, από το ΠΑΣΟΚ Τρικάλων ο κ. Μπλέτσας, από τον Πρόεδρο του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων με τον διακριτό τίτλο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ» κ. Δημητρίου Αθανάσιο, από τον κ. Ζιώγα Στέφανο, ηλικίας 97 χρόνων τόσο για τον Βασίλη Τσιαβαλιάρη όσο και για τον αδελφό του που χάθηκε σε μάχη, οκτώ χρόνια αργότερα, από τον εγγονό του Αείμνηστου Βασίλη Τσιαβαλιάρη κ.Αθανάσιο Τσιαβαλιάρη, από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιαλείας με την επωνυμία ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΙΑΛΕΙΑΣ, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Πιαλείας, από τον Σύλλογο Πεζοπορίας και Ορειβασίας «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» Πιαλείας, από το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Πιαλείας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πύλης τόνισε:

«… Ο Βασίλης Τσιαβαλιάρης, που έπεσε για την Πατρίδα στον πόλεμο του 1940, έδωσε πρώτος την ζωή του, δίνοντας το παράδειγμα της αυτοθυσίας για να γραφούν στα βουνά της Πίνδου σελίδες δόξας.

Για να μάθουν οι νέοι μας και να γνωρίζουν ότι είναι κλαδιά ενός δένδρου με βαθιές ρίζες.

Τόσο βαθιές και τόσο ζωντανές που μπορούν να αντέξουν στις κρίσιμες περιστάσεις του «σήμερα».

Που βρίσκουν την δύναμη να προχωρούν, να ξεπερνούν το κακό και την συμφορά.

Να αγωνίζονται για την ειρήνη, για την πρόοδο, για την συμφιλίωση, για την Δημοκρατία.

Αυτοί είναι οι ωραιότεροι καρποί που βλαστάνουν από το αίμα των Ηρώων της πίστεως μας και της Πατρίδας μας.

Από τους αδελφούς μας, αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

Από τους αδελφούς μας, αγωνιστές του 1912 και τους Μακεδονομάχους.

Από τους αδελφούς μας, αγωνιστές του 1922 και την Μικρασιατική καταστροφή.

Από τους Ήρωες του 1940 με το περήφανο ΟΧΙ.

Γιατί Ήρωας είναι αυτός που την ώρα του κινδύνου, την ώρα του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ ξεπερνά τον εαυτό του και λέει το μεγάλο ΝΑΙ.

…Πάλι σήμερα η Χώρα μας δέχεται πιέσεις.

Οικονομικού χαρακτήρα αλλά και πολεμικού κλίματος.

Με απειλές από την γείτονα Τουρκία.

Είμαι σίγουρος ότι για μία ακόμη φορά θα βγούμε νικητές.

Το οφείλουμε στις γενιές που θα έλθουν….
Γιατί εμείς κάποτε θα πεθάνουμε!

Η Ελλάδα όμως προορίζεται να ζήσει…

και θα ζήσει!

Δηλώνω Πιαλειώτης και σήμερα και αύριο και πάντα…».

Τιμητικό δώρο στο τέλος απένειμε ο Δήμαρχος Πύλης στον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας και επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη Ευάγγελο.

Δείτε φωτογραφίες από τα «22α Τσιαβαλιάρεια»:

Copyright 2022

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia