Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΓΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – «ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ»


Σε 4 συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων – Εθνικής Άμυνας – Οικονομικών Υποθέσεων συζητήσαμε αυτές τις μέρες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα « ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ». Το κυβερνητικό νομοσχέδιο επιχειρεί με 124 δράσεις, να κάνει ρυθμίσεις για το σύνολο των επιπτώσεων για την Ελλάδα από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου : οικονομικών, εμπορικών, τελωνειακών ( και προσλήψεων για τις νέες σχέσεις και συναλλαγές Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου ), εργασιακών, ασφαλιστικών ( και διαμεσολαβήσεων ), μεταναστευτικών, τουριστικών, ναυτιλιακών, μορφωτικών, υγειονομικών… κι ακόμη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στους έλληνες φοιτητές, μεταπτυχιακούς, επιστήμονες, γιατρούς, ειδικευόμενους… που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, οι συνέπειες για την Ενωμένη Ευρώπη και την Ελλάδα από την φυγή του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πολύ βαθύτερες. Αφορούν το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης «σε ένα κόσμο των απειλών, των παζαριών, των εύθραυστων ισορροπιών, της κλιματικής αλλαγής…» που όπως διαπιστώνει ο Εμανουέλ Μακρόν « η γεωπολιτική ανυπαρξία της Ευρώπης μας συνθλίβει… Εάν η ίδια η Ευρώπη δεν αισθάνεται ως παγκόσμια δύναμη θα εξαφανιστεί» σημειώνει και συνεχίζει « είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη».
Αυτή την απειλή των αποσχιστικών τάσεων, της διάλυσης που γίνεται εντονότερη μετά την απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και την αναγκαιότητα μιας Ευρώπης ουσιαστικά ενωμένης που μπορεί να είναι παγκόσμια δύναμη, δεν φαίνεται να την συνειδητοποιεί η Κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζει να αναμένει πολλά από τον Ντόναλντ Τράμπ και τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι είναι « ο πιο προβλέψιμος, πιστός, αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ…». Ένας σύμμαχος που στηρίζει την δολοφονία Σουλεϊμανί – παραχωρεί νέες βάσεις – αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας – αγοράζει F-35… σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ απειλούν – προκαλούν – παραδέρνουν στην εξωτερική τους πολιτική και ταυτόχρονα αρνούνται να ξεχωρίσουν ανάμεσα στη φιλειρηνική Ελλάδα και την εμπρηστική Τουρκία.
Όμως μόνον η δημοκρατική – κοινωνική – οικονομική – αμυντική εμβάθυνση της Ενωμένης Ευρώπης, η ανατροπή μιας Γερμανοκρατούμενης ΕΕ ( που μεροληπτεί υπέρ των Γερμανικών συμφερόντων και αποκλείει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη ), η μετατροπή της ΕΕ σε παγκόσμια φιλειρηνική δύναμη, μπορεί να εγγυηθεί και το μέλλον της και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων – της εθνικής άμυνας των Κρατών – Μελών της. « Το ΝΑΤΟ έχει υποστεί εγκεφαλικό θάνατο…» είχε διαπιστώσει πρίν λίγο καιρό ο Γάλλος Πρόεδρος.
Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2018 η Κομισιόν παρουσίασε μια τεκμηριωμένη πρόταση για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει « μια ευημερούσα – σύγχρονη – ανταγωνιστική – δίκαιη – κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050», καθώς και ότι στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18/10/2019 καθορίστηκε σε 7 τομείς ( 1. Ενιαία αγορά, καινοτομία, ψηφιακή οικονομία 2. Συνοχή και αξίες 3. Φυσικοί πόροι και περιβάλλον 4. Μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων 5. Ασφάλεια και άμυνα 6. Γειτονικές χώρες και υπόλοιπος κόσμος 7. Ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση ), το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ 2021- 2027.
Την αδήριτη αναγκαιότητα της βαθιάς σύγκλισης της Ενωμένης Ευρώπης δεν την υπηρετεί μια Κυβέρνηση που δηλώνει «αγκιστρωμένο ψάρι των ΗΠΑ», ούτε δηλώσεις ότι « θα πολεμήσουμε μόνοι μας…», που οδηγούν σε νέο κυνηγητό εξοπλισμών, την ώρα που η χώρα – η ελληνική κοινωνία πρέπει να συνέλθει από την μνημονιακή περιπέτεια και να στοχεύσει την ολιστική ανασυγκρότησή της – τη δίκαιη και βιώσιμή ανάπτυξη. Η Ενωμένη Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών, η Ευρώπη που « αποτελεί ένα μοναδικό όραμα ειρήνης, ευημερίας και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο…» ( Ούρσουλα φόν ντερ Λάϊεν ), οφείλει να δηλώσει ότι ο EASTMED υπηρετεί ευρωπαϊκές ανάγκες και ότι εγγυάται την ασφάλειά του ( κάτι που απέφυγε ο Τράμπ ).
Ο Ζόζεπ Μπορέλ, ο νέος Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, για να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και στη ΝΑ Μεσόγειο. Στη συνάντηση αυτή η Ελληνική Διπλωματία, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, πρέπει να αναλύσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την νέα εθνική στρατηγική στα νέα δεδομένα της Τουρκικής προκλητικότητας, να επιδιώξει σαφείς δηλώσεις της Ενωμένης Ευρώπης ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά, ότι η ΑΟΖ – η υφαλοκρηπίδα – οι ενεργειακοί πόροι της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ευρωπαϊκοί, ότι η Τουρκία οφείλει να συμβάλει στη επίλυση του Κυπριακού για να συμμετάσχει στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας …

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia