Ιωάννα Χαρμπέα: Είμαι μια μικρή ηθοποιός όταν γράφω!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Διάλογος»)

Κοινωνιολόγος, συγγραφέας, στιχουργός, αρθρογράφος. Σίγουρα αυτό που της λείπει είναι μόνο ο ελεύθερος χρόνος. Αλλά όταν ασχολείσαι με όλα αυτά που αγαπάς, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η Ιωάννα Χαρμπέα, θα μας δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις μιας και μέσα από την “ανάκριση” που θα της κάνουμε, θα γνωρίσουμε καλύτερα και αυτή αλλά και το έργο της εν γένει.

Ερώτ: Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις τη συγγραφική σου πορεία;

Απάντ: Η συνάντηση μου με τον μαγικό κόσμο της συγγραφής ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της όλης πορείας μου. Εκεί που αρθρογραφούσα σε ηλεκτρονικά sites και έντυπες εφημερίδες. Ξαφνικά και ενώ είχα διηγηθεί ένα παραμύθι μου στην ανεψιά μου ..το παραμύθι εκείνο έγινε το πρώτο μου βιβλίο ύστερα από επιθυμία της μικρούλας να το δει σε βιβλίο με εικόνες! Αυτό πιστεύω ήταν το έναυσμα για να ασχοληθώ με εκδόσεις! Βέβαια η μετάβαση από το παραμύθι στο μυθιστόρημα έγινε σε ένα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι πέρα από παραμύθι μπορώ να γράψω και μυθιστόρημα. Μου αρέσει πολύ να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου και να τα πετυχαίνω. Είναι εκείνο το όμορφο φλερτ του θέλω και του μπορώ! Αν θέλω πολύ τότε μπορώ!

Ερώτ: Ποιες οι επιρροές σου; Ποιους ανθρώπους του βιβλίου θαυμάζεις;

Απάντ: Επηρεάζομαι από ανθρώπους που συναντώ ή έχω συναντήσει στη ζωή μου. Όταν γνωρίζω κάποιον άνθρωπο τον περνάω από μια ακτινογραφία. Αυτό γίνεται άθελα μου λόγω της ειδικότητας της κοινωνιολόγου που έχω. Ίσως η επιστήμη μου έχει εμποτίσει την καθημερινότητα μου που δε μπορώ να αποστασιοποιηθώ εύκολα. Θαυμάζω εκείνους τους ανθρώπους που γράφουν επειδή απλά το γουστάρουν και η συγγραφή είναι γι’ αυτούς μια ανάσα. Δε θα αναφέρω ονόματα γιατί σίγουρα έτσι θα αδικήσω κάποιους.

Ερώτ: Είναι δύσκολο ή εύκολο κάθε φορά, να αποτυπώσεις με  λέξεις στο χαρτί αυτό που γυροφέρνει στο μυαλό σου;

Απάντ: Είναι πάρα πολύ εύκολο για μένα να αποτυπώσω αυτό που σκέφτομαι. Να φανταστείτε ότι ένας από τους λόγους που γράφω τα βιβλία μου κατευθείαν στο λαπτοπ είναι γιατί γράφω τόσο γρήγορα γεγονός που δείχνει την ορμή της σκέψης που στην αρχή και ενώ έγραφα με στυλό δεν έβγαζα ούτε η ίδια τα  γράμματα μου. Η σκέψη μου τρέχει κυριολεκτικά και τα δάχτυλα πάνω στο λαπτοπ την ακολουθούν πιστά. Εξάλλου κάποια από τα παραμύθια τα έχω εμπνευστεί και τα ‘χω γράψει σε δέκα λεπτά. Βέβαια μετά τα γεμίζω για να βγει όλο εκείνο το όμορφο αποτέλεσμα μαζί με τις εικόνες.

Ερώτ: Συναίσθημα ή λογική; Ποιο από τα δύο κρατά τον κυρίαρχο ρόλο στα γραπτά σου και γιατί;

Απάντ: Κάποιοι αναγνώστες έχουν την εντύπωση ότι γράφω πολύ συναισθηματικά και το πιστεύουν αυτό γιατί τους αγγίζουν τα άρθρα μου και τα βιβλία μου. Εγώ όμως θα έλεγα ότι δε γράφω με συναίσθημα αλλά γράφω με αλήθεια! Οι αλήθειες πάντα εγείρουν το συναίσθημα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν  έχουν δόση και μάλιστα αρκετή δόση λογικής! Θέλω να γράφω λοιπόν αλήθειες στις οποίες όλοι βρίσκουν ένα κομμάτι του εαυτού τους. Δεν το κάνω εσκεμμένα αυτός είναι ο δικός μου προσωπικός τρόπος γραφής. Θέλω να γράφω και να μιλάω στις καρδιές των ατόμων. Να πω κάτι που τους αφορά με απλό τρόπο.

Ερώτ: Υπάρχουν νοήματα που προσπαθείς συνήθως να περάσεις μέσα από τα γραφόμενά σου; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά συνήθως; Πιστεύεις γενικά ότι ένας καλλιτέχνης, θα πρέπει να διαπαιδαγωγεί μέσα από τα έργα του;

Απάντ: Η βασική μου δουλειά είναι κοινωνιολόγος. Παρέχω ψυχοκοινωνική στήριξη και κάποιες φορές συμβουλές. Θα ήταν αδιανόητο λοιπόν να μην θέλω να περάσω μηνύματα. Μηνύματα θέλω να περνάω και μέσα από τα άρθρα μου και πάντα το κάνω αυτό συνειδητά. Ναι ένας καλλιτέχνης δε γράφει μόνο γι΄ αυτόν, απώτερος σκοπός εκτός από την ψυχαγωγία είναι και η διαπαιδαγώγηση μέσα από το έργο του. Η συγγραφή αποτελεί ένα δίαυλο ευχάριστο για να περάσεις βασικά κοινωνικά μηνύματα σε μια εποχή που οι αξίες αποδομούνται και περνάνε κρίση.

Ερώτ: Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία σου, τρία από τις εκδόσεις “Μιχάλη Σιδέρη” και το τέταρτο από τη “Δυάς Εκδοτική”. Μίλησέ μας λίγο για αυτά.

Απάντ: Τα βιβλία μου από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη είναι τα εξής: α) Η απόχη της Ανδριάνας παραμύθι β) Ζαφειρένια η κόρη του πυροσβέστη παραμύθι για τη σχολική βία γ) Ένοχες γόβες ψυχοκοινωνικό μυθιστόρημα. Το τέταρτο βιβλίο μου είναι το μυστικό του κλειστού δωματίου αστυνομικό μυθιστόρημα από τη Δυάς Εκδοτική.

Ερώτ: Κάποιες εμπειρίες που βίωσες, κάποια πράγματα που έμαθες για εσένα μέσα από τη συγγραφή αυτών των βιβλίων;

Απάντ: Διαπίστωσα πόσο μεγάλη αγάπη τρέφω για αυτό που κάνω. Υπήρχαν βράδια που ξενυχτούσα για να μπορέσω να αποτυπώσω την έμπνευσή μου. Άφηνα φίλους να περιμένουν  και γενικότερα είχα αποκοπεί από πολλές δραστηριότητες. Η συγγραφή σε θέλει εκεί πιστή σε ένα καθημερινό ραντεβού να ενσαρκώνεις τους ήρωες του βιβλίου σου να κλαις και να γελάς μαζί τους. Να είσαι ένας από αυτούς και να ζεις εκεί στον κόσμο τους. Οι συγγραφείς είναι σαν να είναι ηθοποιοί σε ένα θέατρο. Μόνο αν κατορθώσεις να ζεις με τη φαντασία αυτό που γράφεις θα το αποδώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δε σας κρύβω ότι σε κάποια πολύ συγκινητικά κείμενα που έγραφα έκλαιγα και η ίδια και σταμάτησα όταν συνειδητοποίησα ότι τα δάκρυα μου έπεφταν πάνω στα πλήκτρα. Θέλω να πω ότι ο συγγραφέας για να γράψει πρέπει να νιώθει αυτά που γράφει να ζει το έργο του σαν να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Είμαι μια μικρή ηθοποιός όταν γράφω.

Ερώτ: Τελικά, συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ποια η δική σου άποψη;

Απάντ : Σίγουρα γεννιέσαι απλά πρέπει να τύχουν οι συγκυρίες για να το καταλάβεις και να βγάλεις όλο εκείνο τον υπέροχο κόσμο που έχεις μέσα σου και να τον μοιραστείς.  Οπότε και  για να γίνεις πρέπει να έχεις μεγάλη θέληση και μεράκι.

Ερώτ: Όλο και νέοι επίδοξοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να τους δώσεις μια συμβουλή, ποια θα ήταν;

Απάντ: Να μη γίνουν συγγραφείς αν δεν το νιώσουν. Λυπάμαι που βλέπω νέο κόσμο να ασχολείται με τη συγγραφή επειδή είναι μόδα πλέον.

Ερώτ: Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Απάντ: Ειλικρινά αν και είχα το μικρόβιο της συγγραφής δεν ήξερα ότι θα φτάσω ως εδώ. Έχω στο μυαλό μου πολλά πράγματα και έτοιμα άλλα 7 παραμύθια χωρίς εικονογράφηση. Όμως δεν αρκεί η έμπνευση δεν αρκεί η θέληση. Όλα αυτά έχουν και κόστος. Και δυστυχώς οι συγγραφείς επωμίζονται και οικονομικά βάρη κάτι που αποτελεί τροχοπέδη. Το μέλλον θα δείξει . Να είμαστε καλά και να έχουμε υγεία και όλα θα γίνουν. Έχω καταπιαστεί με αρκετά και διαφορετικά πράγματα και είμαι ευχαριστημένη που ότι σκέφτηκα το έκανα. Θέλω μόνο να πω ότι τίποτα δε μπορείς να το σταματήσεις αν έρθει η ώρα του. Όλα λοιπόν θα γίνουν στην ώρα τους!

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia