Νέα Ηγουμένη στην Ιερά Μονή Ρουσάνου Μετεώρων η μοναχή Χαριτίνη

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ρουσάνου εξέλεξε σήμερα την μοναχή Χαριτίνη νέα ηγουμένη.

Ύστερα από την εκδημία της Καθηγουμένης Φιλοθέης μοναχής, τα μέλη της αδελφότητας εξέλεξαν παμψηφεί ως νέα ηγουμένη την μοναχή Χαριτίνη

Η εκλογή της νέας ηγουμένης  πραγματοποιήθηκε μετά την Θεία Λειτουργία, από τα μέλη της αδελφότητας στο καθολικό της Μονής όπου και υπογράφηκε το πρακτικό εκλογής. Παρευρέθηκε και ο Πνευματικός της Ιεράς Μονής π. Εφραίμ, Ηγούμεος της Μεγίστης Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

Η Ι.Μ. Ρουσάνου κτίστηκε στα μέσα του 14ου αι. πάνω σε ένα κατακόρυφο βράχο, απ’ όπου απολαμβάνει κανείς όλη τη μαγεία του μετεωρίτικου τοπίου. Η μονή αποτελείται σήμερα από ένα τριώροφο συγκρότημα το οποίο καλύπτει όλη την διαθέσιμη επιφάνεια του βράχου.

Το καθολικό του μοναστηριού αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος ιδρύεται στα μέσα του 16ου αι από τους Γιαννιώτες μοναχούς Ιωάσαφ και Μάξιμο και ακολουθεί τον Αγιορείτικο ρυθμό.

Η αγιογράφηση του καθολικού ολοκληρώθηκε το 1560 και αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά σύνολα ακολουθώντας την τεχνοτροπία της φημισμένης Κρητικής σχολής. Από το 1980 η μονή φιλοξενεί γυναικεία αδελφότητα η οποία σήμερα τιμά την μνήμη και της Αγίας Βαρβάρας.

Πηγή: prooimiakos.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia