Όταν στις 31 Μαρτίου δημοσιεύθηκε η πρώτη έρευνά μου για τη μαθηματική προσέγγιση της εξέλιξης της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας, ευχόμουν να μην επαληθευθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων της έρευνας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συνέβη.
Στις 31 Μαρτίου 2020 είχα εκτιμήσει ότι η κορύφωση της αυξητικής πορείας της νόσου του κορωνοϊού αναμένεται θεωρητικά να συμβεί από τις 3 έως τις 6 Απριλίου, γεγονός που επαληθεύθηκε, αφού η κορύφωση για τα κρούσματα συνέβη στις 4 Απριλίου και για τα θύματαστις 6 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευσή μου στις 6 Απριλίου.
Στις 6 Απριλίου είχα εκτιμήσει ότι η πλήρης αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 6 Μαΐου, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα έως τις 5 Απριλίου.Στην αναθεώρηση του μαθηματικού μουμοντέλου στις 13 Απριλίου ενσωματώνοντας πραγματικά δεδομένα έως και τις 12 Απριλίου, είχα δημοσιεύσει ότι ο μηδενισμός των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 27 Απριλίου και των θυμάτων έως τις 24 Απριλίου.
Στις 15 Απριλίου στη 2η αναθεώρηση του μαθηματικού μου μοντέλου,που θεωρήθηκε αναγκαία λόγω της απότομης και ραγδαίας φθίνουσας πορείας του φαινομένου τις προηγούμενες 3 ημέρες, είχα εκτιμήσει και δημοσιεύσει ότι ο μηδενισμός των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 25 Απριλίου, ενώ ο εκτιμώμενος τελικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να κυμανθεί από 2233 έως 2468.
Στις παραπάνω δημοσιεύσεις μου είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχα και προγνώσεις του μοντέλου για τον συνολικό καθημερινό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από 26 Μαρτίου έως 6 Απριλίου και από 13 έως 19 Απριλίου, ενώ από τις 20 έως τις 22 Απριλίου οι προγνώσεις ανακοινώνονται στην προσωπική μουσελίδα του Facebook και θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται εκεί.
Στη σύγκριση μεταξύ των καθημερινών κρουσμάτων και θυμάτων που ανακοινώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και των αντίστοιχων παραπάνω προγνώσεών μου διαπιστώθηκαν τα παρακάτω, όπως φαίνονται και στο πίνακα:
- Το μαθηματικό μου μοντέλο επαληθεύθηκε επί 28 συνεχόμενες ημέρες.
- Στα θύματα το μοντέλο αστόχησε μόνο στις 2 Απριλίου με 1 θύμα λιγότερο.
- Στα κρούσματα το μοντέλο αστόχησε μόνο στις 5 και 6 Απριλίου, διότι είχαν υπολογισθεί με την αύξουσα συνάρτηση του μοντέλου, γεγονός που επιβεβαίωσε την κορύφωση των κρουσμάτων στις 4 Απριλίου και αφού από τις 5 Απριλίου άρχιζε η καθοδική πορεία τους, όπου εφαρμόσθηκε αντίστοιχη φθίνουσα συνάρτηση, ήταν αδύνατο να επαληθευθούν.
- Οι προγνώσεις από 7 έως 12 Απριλίου που ανήκουν στα δεδομένα του μοντέλου, δεν είχαν εκ παραδρομής δημοσιευθεί.
- Στις 19 Απριλίου δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, λόγω της μεγάλης αργίας του Πάσχα και τα ανακοινωθέντα στοιχεία στις 20 Απριλίου αφορούσαν τις 2 προηγούμενες ημέρες.
Στην δημοσίευσή μου στις 13 Απριλίου, όπου είχαν ενσωματωθείστο μοντέλο πραγματικά δεδομένα έως και τις 12 Απριλίου, είχα εκτιμήσει ότι ο μηδενισμός των θυμάτων θα συμβεί έως τις 24 Απριλίου.
Στη συνέντευξή μου στις 21 Απριλίου στο Ραδιόφωνο της Κεντρικής Ελλάδας TRT Radio, σε ερώτηση της δημοσιογράφου πότε το μοντέλο εκτιμάει μηδενισμό και των θυμάτων, η απάντησή μου ήταν ότι αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πέραν των μαθηματικών, αλλά θα γίνει και για τα θύματα μία σχετική προσομοίωση τις επόμενες 2 ημέρες και θα δημοσιευθεί η καμπύλη τους. Στην εν λόγω συνέντευξη επεσήμαναεπίσης ότι έχουν δημοσιευθεί και άλλα αξιόλογα μαθηματικά μοντέλα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να δίνουν καθημερινές προβλέψεις και όλα αυτά τα μοντέλα ίσως αποδειχθούν πολύτιμο εργαλείο στο μέλλον, μέχρι να οριστικοποιηθεί και ιατρικά η πρόληψη και η νοσηλεία για τη νόσο.
Ενσωματώνοντας λοιπόν σήμερα στο μαθηματικό μοντέλο τα πραγματικά δεδομένα έως και τις 22 Απριλίου για τα θύματα της νόσου και με σχετική προσομοίωση διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
- Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, εκτιμάται ότι η μαθηματική πλήρης αποκλιμάκωσή των θυμάτων (μηδενισμός)εκτιμάται ότι θα συμβεί έως τις 1 Μαΐου.
- Ο εκτιμώμενος τελικός αριθμός θανάτων αναμένεται να κυμανθεί από 129 έως 142. Εύχομαι όμως να μην επαληθευθεί αυτός ο αριθμός και τα θύματα να παραμείνουν στα 121 που ήταν χθες.
Οι εκτιμήσεις του μοντέλου για σήμερα 23 Απριλίου είναι:
- Συνολικός αριθμός κρουσμάτων: 2295 – 2537
- Συνολικός αριθμός θυμάτων: 118 – 130
Συμπεραίνοντας, οι μαθηματικές προσεγγίσεις και τα μοντέλα είναι διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τα ιατρικά ιστορικά και διάφορους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία) και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
MScΤηλεπισκόπισης UK
Συνταγματάρχης ε.α.