Ξεσήκωσαν οι Καρκάτζαλοι το Γοργογύρι. (φωτ.&video)

Αναβίωσε και σήμερα το πρωί της πρωτοχρονιάς, το έθιμο των καρκατζαλέων στο Γοργογύρι Τρικάλων με δεκάδες νέους να ξεσηκώνουν το χωριό με τις παραδοσιακές κουδούνες τους, που αντήχησαν σε όλο τον Κόζιακα!

Νωρις το μεσημέρι, αφού ολοκλήρωσαν τις επισκέψεις τους σχεδόν σε όλα τα σπίτια, επέστρεψαν στην πλατεία του χωριού όπου έγινε το καθιερωμένο γλέντι προς τιμήν των Καρκατζαλαίων, των χορηγών και των επισκεπτών.

Την παράσταση έκλεψε ο καρκάτζαλος “Γολιάθ” των τεσσάρων μέτρων που στεκόταν επιβλητικός στη μέση του σαματά, στην πλατεία του Γοργογυρίου.

Το διαχρονικό έθιμο΄΄Καρκατζάλια΄΄ που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι Τρικάλων έχει βαθιές ρίζες και χάνεται στα βάθη των περασμένων αιώνων. Η προετοιμασία των Καρκατζαλαίων δεν είναι απλή υπόθεση και ξεκινάει αρχές Δεκεμβρίου όταν αυτοί που θα λάβουν μέρος αρχίζουν την ιεροτελεστία της προετοιμασίας, βασικά να ελέγξουν τον εξοπλισμό ο οποίος αποτελείτε από: Κάπες, Κουδούνες, Κυπριά, Μάσκες, Μπουραζάνια, και Κοσιές, και κορυφώνεται την ημέρα της πρωτοχρονιάς.


Υπάρχει μια ομάδα νέων που θυσιάζουν χρόνο και χρήμα προκειμένου ο εξοπλισμός κάθε χρόνο να ανανεώνεται, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που προσπαθούν να διατηρήσουν το έθιμο.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως οι παλιοσειρές δεν ανανεώνονται με τους ίδιους ρυθμούς από τους νεώτερους λόγω υπογεννητικότητας.
Το προηγούμενο βράδυ, δηλαδή παραμονή πρωτοχρονιάς, είναι βασική προυπόθεση όλοι, όσοι θα συμμετέχουν στην εκδήλωση να συγκεντρωθούν σε κάποιον χώρο, όλοι μαζί, γιατί αυτό έχει να κάνει με την ψυχολογία της παρέας και με το τελετούργικό. Εκεί τους επισκέπτονται τα πνεύματα των παλιών καρκατζαλαίων, τους δίνουν την ευχή τους, και αφού με τον δικό τους τρόπο ελέγξουν τον εξοπλισμό και το κλίμα της παρέας αναχωρούν με συγκίνηση που αυτοί τώρα πια δεν μπορούν να συμμετέχουν και απλώς παρακολουθούν τα δρώμενα από ψηλά. Ανάμεσα στους νέους καρκατζαλαίους που θα λάβουν μέρος είναι πολλές φορές παιδιά τους και εγγόνια τους.


Ως επικεφαλής είναι αποδεκτός ο πιο παλιός καρκάτζαλος ο οποίος είναι και ο άτυπος αρχηγός ίσος μεταξύ ίσων. Είναι όπως ο μάγος της φυλής των Ινδιάνων. Φανερώνουν δε με την παρουσία τους, τους καλικάτζαρους που κατά την περίοδο των Χριστουγέννων για να περιπαίξουν με τους ανθρώπους ανέβαιναν πάνω στη γη και κατέβαιναν πάλι στα έγκατα της γης την ημέρα, που φέρνει γύρω ο παπάς, με τον σταυρό πριν τα Φώτα.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia