Ο Δήμος Πύλης γιόρτασε την επέτειο της Μάχης της Πόρτας (Βίντεο)

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και φέτος η 78η Επέτειος της «ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ» από τον Δήμο Πύλης, στην Κεντρική Πλατεία της Κοινότητας Πύλης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Πύλης, μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, με τον Γιώργο Γώγο να συντονίζει τον λιτό εορτασμό λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Αρχιερατικό Επίσκοπο Δημήτριο Κατσαρό και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύλης Κώστα Μαράβα, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Ντίνο Μπάρδα, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Νάκο, τον Αναπληρωτή Προιστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλης, Ανθυποπυραγό, Γιώργο Καραχάλιο, τον Διοικητή του ΑΤ Πύλης, Αστυνόμο Ά Χρήστο Παπαδογιάννη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πύλης Βασίλειο Κανέλα και τον Δημήτριο Ζάμπρα, εκπρόσωπο της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πύλης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Πύλης Άρης Τζάνης, η δημοτική σύμβουλος Λαμπρινή Οικονόμου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Χήρας, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βαλάντης Τσιούτσιας, η δημοτική σύμβουλος Έφη Μπλατζώνη, ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Χήρας, ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Κουτής και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύλης Ανδρέας Αδαμόπουλος.

Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ «ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ»

Κατά την 8η-9η Ιουνίου 1943, στον ιστορικό χώρο της Πόρτας, έλαβε χώρα η πρώτη δυναμική σύγκρουση και οργανωμένη μάχη ενάντια στα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα.

Διακόσιοι δέκα (210) Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.

Μάχη ισάξια των προγόνων μας, νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, νέα ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ.

Στα δύσκολα και κρίσιμα εκείνα χρόνια της κατοχής η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.

Στον Ιταλικό στρατό επιτάθηκε μετά την αποτυχία η σοβούσα κρίση. Εξάλλου λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν.

Εδώ σ’ αυτόν τον τόπο, με την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα των μαχητών, κτίστηκε ένας φάρος που φώτισε τις ένδοξες στρατιωτικές νίκες του ΕΛΑΣ στις συγκρούσεις κατά του κατακτητή για την απελευθέρωση της χώρας μας.

Πρωταγωνιστής της Ιστορικής Μάχης ήταν ο Καπετάνιος Δημήτρης – Τάσος Μπουκουβάλας, αρχηγός του Ανταρτικού Ιππικού της Θεσσαλίας. Μαζί του κι ο Ζαρογιάννης.

Η Πόρτα με τα στενά της βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ μαζί με την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΤΣΑΣ (11-12 Φεβρουαρίου 1943) αποτελούν το αποκορύφωμα της Αντίστασης του Λαού μας κατά των κατακτητών.

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia