Hot NewsΤρίκαλαΠαρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων

Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημίες και να αντιμετωπισθεί η σίτιση, η στέγαση και η περίθαλψη όλων των σεισμόπληκτων από όλα τα χωριά της Λάρισας και των Τρικάλων με ευθύνη κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητά, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών. 

Αναφέρει:

«Οι πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί με επίκεντρο τις περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές σε χωριά των δυο Δήμων, αλλά και σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας της ΠΕ Τρικάλων.

Συγκεκριμένα στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι, που επλήγησαν περισσότερο, η πλειοψηφία των κατοικιών έχουν υποστεί καταστροφές. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ μικρότερης έκτασης ζημίες έχουν υποστεί οι κατοικίες στα χωριά Δαμασούλι, Αμούρι, Πραιτώρι, Μαγούλα, Βλαχογιάννη, Δομένικο, του Δήμου Ελασσόνας.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Φαρκαδόνα, το Ζάρκο, το Γριζάνο της ΠΕ Τρικάλων, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και σε χωριά του Δήμου Λαρισαίων (Κουτσόχερο, Μάνδρα, Ραχούλα, Αμυγδαλέα). Ζημίες έχουν υποστεί γέφυρες (π.χ. Δαμάσι – Μεσοχώρι κ.α.), το οδικό δίκτυο, αλλά και σχολικές μονάδες με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Δαμασίου όπου το σχολείο (έτος κατασκευής 1938) κρίθηκε κατεδαφιστέο. Επιπλέον, καταστροφές υπέστησαν και υποδομές διαφόρων επιχειρήσεων της περιοχής και γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες κ.ά.

Όλα αυτά χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης εκτίμηση – καταγραφή όλων των ζημιών και καταστροφών και με δεδομένο πως η σεισμική ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι πληγέντες κάτοικοι αναδεικνύει μια σειρά υπαρκτών άμεσων και πιεστικών προβλημάτων που θα συνεχίσουν να υφίστανται και το επόμενο διάστημα παρά τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων. Και αυτό διότι τα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων οικογενειών που ανακοινώθηκαν, δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την πλήρη αποζημίωση των ζημιών και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή όσο αυτό είναι δυνατό.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει:

  • Για να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημίες, το κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που έχουν πληγεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες, λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών. Να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια. Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.
  • Για τη σίτιση, στέγαση και περίθαλψη όλων των σεισμόπληκτων από όλα τα χωριά των δυο νομών με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Για να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι όλων των κτιρίων, με διάθεση του απαραίτητου προσωπικού. Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία της περιοχής και όλες οι δημόσιες δομές.
  • Για τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημόσιου Τομέα και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια.
  • Για άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα των ΚΥ Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας, ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών και παρουσία κινητών μονάδων στα σεισμόπληκτα χωριά.
  • Για αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 όλων των πληγέντων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος.
  • Για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Για έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες στους Δήμους και την Περιφέρεια».

Το Γραφείο Τύπου της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ – Τρίκαλα 00/03/2021

Copyright 2021

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.