Πρόγραμμα ανάπτυξης συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης μαθητών/τριών στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Ολοκληρώθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων ο κύκλος διαδικτυακών  δράσεων που είχε σαν σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης όλων των μαθητών/τριών  στην περίοδο της καραντίνας. Το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε διαδικτυακά σε όλους τους μαθητές/τριες του σχολείου από την ψυχολόγο του σχολείου κ. Παρασκευά Βασιλική  και την κοινωνική λειτουργό κ. Γκουλαξιώτη Ευαγγελία. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου Προγράμματος συνίσταται στην επιστημονική τεκμηρίωσή του με βάση τη σύγχρονη ξένη και ελληνική βιβλιογραφία και στη σύνδεση της θεωρίας και της έρευνας με την πράξη. Οι εξ αποστάσεως παρεμβάσεις στους μαθητές πραγματοποιήθηκαν  μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Webex και κατά την περίοδο 12/11/2020 έως 29/01/2021.  Ειδικότερα τα θέματα που αναπτύχθηκαν και υποστηρίχθηκαν ήταν τα εξής : 

  • Πανδημία Covid-19 και Καραντίνα  
  • Διαχείριση Πένθους
  • Ψυχοσυναισθηματικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Υπερβολικής Χρήσης Διαδικτύου 
  • Διαφορετικότητα

Η κ. Σμιξιώτη Φανή, Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου τόνισε ότι «Οι δύσκολες καταστάσεις απομόνωσης που βιώνουμε όλοι αλλά ιδιαίτερα οι μαθητές/τριες οι οποίοι στερούνται το σχολείο τους, τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους μας κατηύθυναν ώστε να οργανώσουμε  και να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα». 

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος ήταν η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών, η ευαισθητοποίησή τους και η ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων σε σημαντικά θέματα όπως η επικοινωνία, η γνώση του εαυτού, η αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι μαθητές/τριες  βοηθήθηκαν  να  διαμορφώσουν  μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργάστηκαν  στην διαδικτυακή τους τάξη. Επιπλέον δημιουργήθηκε  ένα θετικό κλίμα και ενισχύθηκε  η προαγωγή της ψυχικής υγείας και ψυχικής ανθεκτικότητας τονίζοντας τη θετική πλευρά της παραμονής στο σπίτι. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με καλές πρακτικές που προτάθηκαν στους μαθητές να εφαρμόσουν. 

Συμπερασματικά λοιπόν, οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Όλα τα θέματα που επιλέχθηκαν για συζήτηση ήταν αρεστά και αρκετά ενδιαφέροντα στα παιδιά καθώς απευθύνονταν σε επίκαιρες πτυχές της καθημερινότητας. 

Το σχολείο συγχαίρει και ευχαριστεί όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου καθώς και τις  κ. Γκουλαξιώτη και κ. Παρασκευά για αυτές τις δράσεις  που οργάνωσαν στο σχολείο  και έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές/τριές μας αφενός να αναγνωρίζουν συναισθήματα και να υιοθετούν αλληλέγγυες και υποστηρικτικές συμπεριφορές και αφετέρου  να αναπτύξουν ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες.           Περισσότερα για τις δράσεις μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα του σχολείου: https://5gymtrik.wordpress.com/

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia