Πύλη: Πυρά Βάιου Καλύβα για τα αιολικά πάρκα

Η Δημοτική Αρχή για μία ακόμη φορά καταφεύγει στην πολύ προσφιλή για αυτήν συνήθεια το τελευταίο διάστημα, εν μέσω πανδημίας και ερήμην των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων ολόκληρου του ορεινού όγκου, να φέρνει προς συζήτηση στο ΔΣ το θέμα για τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του Δήμου Πύλης.

Την ίδια ώρα μεταθέτει για την επόμενη συνεδρίαση το σοβαρό και μείζον αίτημα σχεδόν του συνόλου των επαγγελματιών της περιοχής μας για λήψη μέτρων και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλοι, λόγο ακριβώς του ότι τα καταστήματα όλο αυτό το διάστημα παραμένουν κλειστά με τα έξοδα δυστυχώς να τρέχουν.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ Πύλης 7/12/2020,πέραν των δημοτικών συμβούλων και ενώσεις απόδημων κατοίκων ορεινών περιοχών του Δήμου μας, συμμετείχε ένας εκπρόσωπος της GREENPEACE και ένας εκπρόσωπος της ΚΑΠΕ CRES (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας).

Στις τοποθετήσεις τους, λειτουργώντας σαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, παρουσίασαν ένα project για τις ΑΠΕ τόσο ειδυλλιακό και μάλιστα δεν δίστασαν να προτρέψουν τον Δήμο μαζί με “μικροεπενδυτές” να επενδύσει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.

Απέφυγαν όμως επιμελώς να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που τους θέσαμε όπως:

Ποιός καρπώνεται πραγματικά τα κέρδη από τις ΑΠΕ;

Τι γίνεται με μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή όπως η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία που πλήττονται άμεσα;

Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των υδάτινων και της απορροής των υδάτινων ρευμάτων στις περιοχές εκείνες;

Τι πάρκο θα δημιουργηθεί εκεί, τι ξεχέρσωση θα υπάρξει για να μπούνε οι 300 ανεμογεννήτριες, για να γίνουν τα γήπεδα για τις ανεμογεννήτριες, να γίνουν οι δρόμοι για την πρόσβαση, τα δίκτυα τα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν για να μπορέσουν να πάρουν το ρεύμα και τις φοβερές επιπτώσεις τις οποίες θα έχει στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή – όχι ότι δεν υπάρχει – αποτυπώνεται ένας σφοδρότατος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μερίδια του κεφαλαίου, ανάμεσα στους ομίλους της “μαύρης” Ενέργειας και σε αυτούς της “καθαρής” Ενέργειας.

Η αιτία αυτού του σφοδρού ανταγωνισμού είναι η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου. Για να καταστραφεί αυτό το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, θα πρέπει να καταστραφούν όλες οι υποδομές της “μαύρης” Ενέργειας, άρα μιλάμε λοιπόν για έναν τεράστιο τζίρο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοστατούν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι σε παγκόσμιο επίπεδο, κολοσσοί, στο να χρηματοδοτήσουν τη στροφή στην “πράσινη ενέργεια”.

Όταν η ίδια η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο το 25% του προϋπολογισμού, ένα ποσό περίπου 500 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθούν συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άμεσα το 25% του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίοι σε πρώτη φάση αναμένεται να εισπράξουν 3,5 δισ ευρώ, αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί έχουν “αμολήσει” τα διάφορα “παπαγαλάκια” τους, φορώντας τον μανδύα του δήθεν οικολόγου και προστάτη του περιβάλλοντος, να προσπαθούνε να μας πείσουν, πολλές φορές κινδυνολογώντας για το “μέλλον” του πλανήτη.

Η θέση μας είναι ότι ο γενικότερος ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαικών αναγκών και έχει σαν μόνο κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’αυτό και καλούμε τους εργαζόμενους, άνεργους, νέους, γυναίκες, όλα τα φτωχά στρώματα και της ευρύτερης περιοχής μας, να προτάξουν πάνω από όλα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και να μην θυσιάσουν ούτε μια σπιθαμή των δικαιωμάτων τους μπρος στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ανεμογεννήτριες – Πίνδος: Ξεκίνησαν τα «όργανα»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Λαϊκής Συσπείρωσης Πύλης

Βαϊος Καλύβας
Θανάσης Κράβαρης

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia