Συνάντηση Μητσοτάκη – ΚΕΔΕ – Επί τάπητος ΕΣΠΑ, αρμοδιότητες, μεταναστευτικό

Συνάντηση Μητσοτάκη – ΚΕΔΕ – Επί τάπητος ΕΣΠΑ, αρμοδιότητες, μεταναστευτικό

«H κυβέρνηση εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση. Θέλουμε μέσα από αυτή την μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία (σ.σ. νόμος για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης) να σας δώσουμε την δυνατότητα να είστε πιο αποτελεσματικοί», τόνισε κατά την έναρξη της συνάντησης του με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν είναι μια συνάντηση που ήρθαμε να μεμψιμοιρίσουμε και να γκρινιάξουμε. Oι προκλήσεις για την αυτοδιοίκηση είναι μεγάλες.

Είναι μια συνάντηση που ήρθαμε για να φύγουμε μπροστά», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Δημήτρης Παπαστεργίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ.

ΚΕΔΕ: Στην ατζέντα ΕΣΠΑ, νέος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, αρμοδιότητες, μεταναστευτικό

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση της την περασμένη Πέμπτη η ΚΕΔΕ τονίζει χαρακτηριστικά: «Την πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί. Στη συνάντηση, που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, το προεδρείο της ΚΕΔΕ καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοινώνοντας τη συνάντηση, στην ατζέντα της συζήτησης με τον πρωθυπουργό θα είναι η αναπτυξιακή προοπτική της Αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες, ο διακριτός ρόλος της στη διαχείριση τμήματος του νέου ΕΣΠΑ, το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ που αντικαθιστά τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και το προσφυγικό /μεταναστευτικό»

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «Η αναπτυξιακή προοπτική των Δήμων θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό για να μπει η αυτοδιοίκηση σε μια νέα σελίδα. Δεν ξεχνάμε τα θέματα της καθημερινότητας αλλά με τον Πρωθυπουργό θέλουμε να συζητήσουμε το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και φυσικά να ακούσουμε τις δικές του σκέψεις και τις προστάσεις για το μέλλον των Δήμων της χώρας».

Μητσοτάκης: Στελέχωση δήμων, κινητικότητα και αρμοδιότητες στην ατζέντα

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά μίλησε για ορισμένα θέματα της σημερινής συνάντησης, όπως η κινητικότητα, η στελέχωση των δήμων αλλά και οι αρμοδιότητες.

Αναλυτικά το σχετικό τμήμα της παρέμβασης του Κ. Μητσοτάκη:

«Τέλος, για τα ζητήματα της στελέχωσης των Δήμων. Θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω την Κεντρική Ένωση Δήμων τη Δευτέρα. Θα συζητήσουμε τα ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να σας πω ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην κινητικότητα. Σας το λέω εδώ, επρόκειτο να το πω τη Δευτέρα, σας το λέω τώρα όμως εδώ μιας και το θίξατε το θέμα. Δεν πρόκειται να επιτρέψω -ειδικά σε μικρούς Δήμους- να αποψιλωθούν, καθώς αυτή τη στιγμή η κινητικότητα δεν δίνει τη δυνατότητα στον φορέα προέλευσης στην ουσία να μπλοκάρει τη μετακίνηση προσωπικού. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε, δυστυχώς αποψιλώνονται οι μικροί Δήμοι, οι ορεινοί Δήμοι, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε και δεν θα το επιτρέψουμε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη νομοθετεί παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να έχετε πρόσβαση σε μια δεξαμενή μηχανικών η οποία θα μας επιτρέπει με μεγαλύτερη ευελιξία να υποστηρίξουμε Δημους οι οποίοι πρέπει να τρέχουν μελέτες και έργα, χωρίς κατ’ ανάγκη να μπουν στη διαδικασία της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Και βέβαια, όπως είπε και ο Υπουργός, ο 4412 θα αναμορφωθεί, θα κωδικοποιηθεί. Δεν μπορεί να αλλάξει στον πυρήνα του, γιατί αποτελεί Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Όμως μπορούμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις -έχουμε πια μια πάρα πολύ καλή εμπειρία από το πόσο δυσκίνητος τελικά αποδείχθηκε στην πράξη. Σας ανέφερε ο Υπουργός ποιες είναι οι παρεμβάσεις εκείνες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους Δήμους σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να, τρέξουν γρηγορότερα μελέτες αλλά και έργα.

Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία θα γίνει. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτής της κωδικοποίησης του 4412, βάσει του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2020. Επομένως αναμένουμε τις προτάσεις του Υπουργείου αλλά και των συναρμοδίων Υπουργείων διότι -όπως γνωρίζετε- είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia