Hot NewsΤρίκαλαΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων: Τα κυβερνητικά μέτρα οδηγουν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και το ΕΣΥ και μας οδήγησε στο δεύτερο Lockdown. Τα ελλιπή και αποσπασματικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις οδηγούν μετά το lockdown και σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο στο πεδίο της διαχείρισης της πανδημίας. Κινήθηκε χωρίς ενιαία πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για το άνοιγμα των σχολείων, με ασυγχώρητη αδιαφορία για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στα οποία παρατηρούνται ακόμη και σήμερα απαράδεκτες καταστάσεις συνωστισμού, χωρίς μέτρα για τους χώρους εργασίας, όπου εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και της εργοδοτικής πλεονεξίας δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης, χωρίς ελέγχους σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα, χωρίς παρέμβαση για τον έλεγχο των χώρων λατρείας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Η δήλωση Πέτσα ότι «αν είχαμε ακούσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει λεφτά σε ΜΕΘ» αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό και με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν προχώρησε σε συνταγογράφηση των τεστ για τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί σκληρότατες πολιτικές επιλογές βαθαίνοντας και επιταχύνοντας τη στρατηγική της συνολικής αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως ήταν εξαρχής ο στόχος της, παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις για προστασία της μεσαίας τάξης.

-Απογυμνώνει την εργασία από κάθε προστασία.

-Καταστρέφει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

-Αναδιανέμει τους δημόσιους πόρους προς όφελος των οικονομικά ισχυρών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Με το νόμο για τον πτωχευτικό κώδικα δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα υπερχρεω- μένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στοχεύει σε μία άνευ προηγουμένου αναδιανομή πλούτου υπέρ των τραπεζών, καταργώντας οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο πεδίο της αγοράς εργασίας προωθεί ένα αντιδραστικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο συ- νολικής εκκαθάρισης κάθε εργασιακού κεκτημένου. Πλήττει τους εργαζόμενους, το μισθό και τα δικαιώματά τους.

Πλήττει τελικά στον πυρήνα της την ίδια τη μορφή της μισθωτής εργασίας, νομιμοποιώντας πλέον την απλήρωτη εργασία, τινάζοντας στον αέρα ακόμη και τα προσχήματα της φιλελεύθερης ιδεολογίας και παράδοσης και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση.

Προτάσεις στήριξης της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει τις προτάσεις του για ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο στην ίδια την κοινωνία.

Βασικοί άξονες της πρότασης μας για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης:

 1. 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στο ΕΣΥ και αύξηση των συνολικών δαπανών για την υγεία με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, να δια- τηρηθεί το ηθικό του κόσμου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση του κορωνοϊού με την τακτική λειτουργία του συστήματος, λειτουργία που σήμερα έχει πληγεί σημαντικά με αποτέλεσμα χιλιάδες περιστατικά να οδηγούνται στην ιδιωτική υγεία ή να μένουν χωρίς καθόλου ιατρική περίθαλψη
 2. Ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ για το σύνολο του πληθυσμού και αποζημίωση για τα τεστ που έχουν ήδη διενεργηθεί.
 3. 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Παιδεία και ενίσχυση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των μαθητών ανά τάξη και η στήριξη του κόσμου της εκπαίδευσης – μαθητών, καθηγητών και γονέων.
 4. Επιδότηση εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κρά- τος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε κλάδους που αναστέλ- λουν την λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης καθώς και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολο- γικού κόστους από την επιχείρηση, στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους.
 5. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, το μέτρο παρέχει στήριξη στην κατανάλωση επομένως και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.
 6. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ποσό που δεν συνιστά δάνειο, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ήδη αυξημένο χρέος των επιχειρήσεων, και να παρασχεθεί άμεση πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης ακόμη και σε επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό
 7. Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%. Αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους καταβο- λής προκαταβολής φόρου, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
 8. Μείωση ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6% όσο διαρκεί η κρίση
 9. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€.
 10. Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.
 11. Επιδότηση 40% ενοικίου των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση.
 12. Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής.
 13. Αύξηση δρομολογίων των ΜΜΜ, με ενίσχυση του στόλου και προσλήψεις οδηγών και τεχνικών.

Αυτές οι αναγκαίες ενέργειες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την άμεση, βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της πανδημικής και της οικονομικής κρίσης, ώστε να αποτρέψουμε την κοινωνική συντριβή.

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Copyright 2021

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.