Το Ρίζωμα τίμησε και φέτος τον Άγιο Φιλόθεο με λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις.

Με τη δέουσα λαμπρότητα και σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις και φέτος στο Ρίζωμα Τρικάλων προς τιμήν του Αγίου Φιλοθέου αλλά και του θεάρεστου έργου του Μακαριστού π. Στέργιου Λιούτα.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου τελέστηκε το απόγευμα Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ενώ την Κυριακή 2 Ιουνίου τελέστηκε το πρωί Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ μετά Θείου Κηρύγματος. Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φιλοθέου προς τον ομώνυμο Ιερό Ναό όπου τελέστηκε η ακολουθία της Αρτοκλασίας και το ύψωμα του Αγίου.

Ο Άγιος Φιλόθεος ήταν ένας από τους κτήτορες της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Ιερός Ναός του Αγίου Φιλοθέου δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, παρά μόνο στο Ρίζωμα απ’ όπου και καταγόταν.

Και αυτό οφείλεται στον πρώην Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και τη φροντίδα του μακαριστού Ιερέως του Ριζώματος Στεργίου Λιούτα, όπου με τις προσπάθειές τους ανεγέρθηκε ένας κομψότατος Ναός στη γενέτειρα του Οσίου επ’ ονόματι του Οσίου Φιλοθέου του εκ Σκλαταίνης, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 6 Νοεμβρίου 2004.

Μάλιστα, σε βιβλίο – μελέτη του π. Στέργιου Λιούτα σε συνεργασία με τον γνωστό Πανεπιστημιακό καθηγητή Αχιλλέα Καψάλη για την Σκλάταινα (Ρίζωμα) γίνεται σημαντική αναφορά στο βίο του Οσίου.

Τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή του Τυφλού, που είναι κινητή γιορτή.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia