Τρίκαλα: Το ΚΚΕ τίμησε τους μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ και τους κατοίκους

Με μια λιτή και σεμνή τελετή  η ΚΟΒ  ΒορειοΔυτικών Συνοικιών Τρικάλων του ΚΚΕ τίμησε τους μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ και τους κατοίκους της περιοχής που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές στα γεγονότα του «μπλόκου»-μάχης  του Πύργου στις 17 προς 18 Απρίλη του ’44 . Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη θέση Καραούλα (μαντρί Στάμου)- πάνω στην επαρχιακή οδό Κόκκινου Πύργου –Ρογγίων- τοποθεσία που αποτέλεσε «επίκεντρο» των γεγονότων το ματωμένο Απρίλη του 1944. 
Ταυτόχρονα αποκατέστησε το χώρο όπου είναι τοποθετημένη από το ΚΚΕ , από το 2016, τιμητική πλάκα με τα ονόματα και τις ιδιότητες των πεσόντων, ο οποίος είχε βεβηλωθεί από φασιστοειδή.
Τα γεγονότα εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν από τον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες πράξεις των γεγονότων, σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος, ήταν η εκτέλεση των 5 ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, την Τρίτη του Πάσχα, 18 του Απρίλη.


Στην εκδήλωση, από τον Στέφανο Γκότζια γραμματέα της ΚΟΒ Β/Δ Συνοικιών Τρικάλων τονίστηκε:
«…Το ιστορικό και τα γεγονότα του Κόκκινου Πύργου και όσα ακολούθησαν με τις διώξεις και εκτελέσεις μελών του ΚΚΕ , ΕΑΜιτών , ΕΛΑΣιτών & ΕΠΟΝιτών διδάσκει ισχυρά συμπεράσματα για τη στάση των Κομμουνιστών και αγωνιστών ,γι’ αυτό συγκεντρώνει το μένος των φασιστοειδών κάθε απόχρωσης ,που τις προηγούμενες μέρες βεβήλωσαν το χώρο. Άλλωστε η ίδια η στάση της κυβέρνησης , όλων των κομμάτων του αστικού τόξου απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ενθαρρύνει τη δράση φασιστικών ομάδων και οργανώσεων. Έπειτα και από τη δυσάρεστη φιέστα μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο , όπου σύσσωμο όλο το αστικό τόξο αποδέχτηκε ως «πατριώτη» το ανδρείκελο του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ , τον Ζελένσκι , που όλο το αστικό τόξο ξέπλυνε του ΝΑΖΙ του Αζόφ και τους βάφτισε «μαχητές της πατρίδας» , έκτοτε και κάθε φασιστοειδές «ξεσαλώνει». Ας μην αναρωτιούνται μετά ποιος εκκολάπτει το ατγό του φιδιού…ας κοιτάξουν καλύτερα τον εαυτό τους στον καθρέπτη! Η στήριξη στον Ζελένσκι είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων καθώς στηρίζουν αυτήν την αντιδραστική κυβέρνηση, γιατί την στηρίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Το ΚΚΕ δικαιώνεται για τη στάση του, όπως συνέβη με την άρνησή του να συμμετέχει στη φιέστα που στήθηκε στη Βουλή, με καλεσμένο τον Ζελένσκι και μαζί μ’ αυτόν με καλεσμένους και τους ναζί του Αζόφ. Είμαστε υπερήφανοι που τα έδρανα των βουλευτών του ΚΚΕ ήταν άδεια εκείνη την ώρα!»
Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, αφού οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην Κίνα, στη Ρωσία και των συμμαχιών τους έχουν οδηγήσει σε σοβαρή πολεμική σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη, εγκυμονώντας κινδύνους κλιμάκωσης ,νέων και πιο γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, η χρόνια εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτό τον πόλεμο , στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων, πλοίων και στρατευμάτων απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και τον λαό, όπως ισχυρίζονται τα αστικά κυβερνητικά κόμματα – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) – αλλά προσθέτουν νέους κινδύνους και βαθύτερη πολεμική εμπλοκή»
«Η μεγάλη εποποιία του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας ενάντια στην Τριπλή Φασιστική Κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ , που συμπλήρωσε φέτος 80 χρόνια από την ίδρυσή του, και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα, που η καπιταλιστική εξουσία επιδιώκει να «ξαναγράψει» την Ιστορία με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, με όχημα την ανυπόστατη θεωρία των δύο άκρων και εργαλεία αστικές κυβερνήσεις και αστικά κόμματα όλων των αποχρώσεων , είτε αποκαλούνται φιλελεύθερα, είτε σοσιαλιστικά , είτε πράσινα , είτε κόκκινα κλπ
Στις συνθήκες αυτές έχουν μεγάλη σημασία οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και ο αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας σ’ αυτόν. Η πάλη ενάντια σε κάθε ομάδα ιμπεριαλιστών που ληστεύουν τους λαούς, είναι η “σωστή πλευρά της Ιστορίας”. Η ντροπή των αστικών κομμάτων, που χειροκρότησαν στη βουλή τον Ζελένκσι και τους φασίστες του Αζόφ, δεν ξεπλένεται, ενώ η απήχηση της περήφανης στάσης του ΚΚΕ είναι μεγάλη. μια θέση δίπλα στο ΚΚΕ έχει όποιος δεν συμφωνεί με τη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, δεν θέλει η χώρα του να γίνεται θύτης άλλων λαών με κίνδυνο αυτός να γίνει το θύμα, αρνείται ο τόπος του να γίνεται ορμητήριο πολέμου
Ο ηρωισμός του ΕΛΑΣ, συνολικότερα του ΕΑΜ και των ΕΑΜικών οργανώσεων, αποδεικνύει πως η δύναμη της εργατικής – λαϊκής οργάνωσης, αυτενέργειας και πάλης για έναν καλύτερο κόσμο είναι αστείρευτη. Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και η δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αποδεικνύουν ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από την οργανωμένη μαζική δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε
Η απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ελλάδας από τον ΕΛΑΣ απέδειξε έμπρακτα τη δυναμική του συνθήματος «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής». Οι παππούδες και οι πατεράδες μας ελευθέρωσαν την πατρίδα μας με αγώνες και θυσίες και όχι με υποταγή, ραγιαδισμό και μοιρολατρία.
Σήμερα, ο δρόμος της ανατροπής είναι η μόνη πραγματική επιλογή που έχει η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών για να σώσουν τη ζωή τους και το μέλλον τους.
Ως συνέχεια των δραστηριοτήτων για 78 χρόνια από το ματωμένο και συνάμα ηρωικό Απρίλη του 1944 το ΚΚΕ & η ΚΝΕ θα καταθέσουν συμβολικά λουλούδια στην πλατεία Ρήγα Φεραίου ( όπου δεσπόζει το άγαλμα των  5 ΕΠΟΝιτών) και θα συμμετάσχουν σε ανάλογη εκδήλωση των φορέων του λαϊκού κινήματος.

Σύντομο Ιστορικό των γεγονότων του Απρίλη 1944
Τα γεγονότα  ,εκείνες τις μέρες  του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν  την  Κυριακή του  Πάσχα στον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται  ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες   πράξεις   των γεγονότων ,σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος,  ήταν  η εκτέλεση των 5ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, την Τρίτη του Πάσχα ,18 του Απρίλη.
Τα γεγονότα στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου  επικεντρώνονται στην επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα  Τρίκαλα , που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Εκείνη τη χρονική περίοδο ,μετά από αναδιοργάνωση που προηγήθηκε, οι δυνάμεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην περιοχή  έχουν ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας με ψυχωμένους αγωνιστές έτσι που οι Γερμανοί και οι προδότες να διακατέχονται από το φόβο και τον τρόμο.
Το Πάσχα αποφασίζεται , μετά από περιφερειακή σύσκεψη του εφεδρικού ΕΛΑΣ στον Κόκκινο Πύργο , βάση ενός παράτολμου σχεδίου, να οργανωθεί επιχείρηση μέσα στην πόλη με σκοπό να δοθεί ένα κτύπημα στις προδοτικές οργανώσεις. Το βράδυ Δευτέρας του Πάσχα ,17 Απρίλη ,μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο με τη συμμετοχή ομάδων του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Πύργου, Μικρού Κεφαλοβρύσου, Αγίας Μονής και Γοργογυρίου. Στόχος ήταν αφού κάνουν συγκεκριμένες συλλήψεις δοσίλογων  να επιστρέψουν στο μαντρί των αδελφών  Στάμου στη θέση “Καραούλα”στον Κόκκινο Πύργο. Η επιχείρηση δεν απέδωσε αποτελέσματα , επειδή οι Γερμανοί είχαν πληροφορηθεί το σχέδιο δράσης, προφανώς από προδοσία. Τούτο επιβεβαιώθηκε όταν οι αντάρτες εντόπισαν ασυνήθιστες κινήσεις, οπότε επέστρεψαν στο προκαθορισμένο σημείο, στο μαντρί Στάμου στον Πύργο.
Στη συνέχεια  οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση με στρατιώτες  SS, χωροφύλακες και ντόπιους συνεργάτες τους, κυκλώνοντας την ευρύτερη περιοχή με κατεύθυνση  το μαντρί στον Κόκκινο Πύργο.
Στην επίθεση και τη μάχη που εξελίχθηκε , στην καταδίωξη , τις συλλήψεις και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες έπεσαν για το δίκιο και την απελευθέρωση του λαού οι :  Τσουμένης Θανάσης -γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ,
Νίκος Λέγκας -γραμματέας του ΕΑΜ Πόλης Τρικάλων,
 Στάμος Βαγγέλης, επικεφαλής του ΕΛΑΣ Κόκκινου Πύργου,
Ευθυμίου Βασίλης εφεδροελασίτης,
Διονύσης Δρακονταειδής,  στέλεχος του ΕΑΜ Πόλης
καθώς και δύο κάτοικοι της περιοχής (Γιώργος Κυριακόπουλος  & Τάσος Κωνσταντινίδης).
Κατά την ίδια επίθεση  των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ:
Κώστας Σύρμπας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Μπριάζης, Αποστόλης Τσανάκας και Στέργιος Γάτσας .  Οδηγήθηκαν στην αγχόνη με το που ξημέρωσε η μέρα, Τρίτη 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.

Τρίκαλα 17 Απρίλη 2022

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia