Τo Trikalafocus στο 41ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες, έπεσε σήμερα η αυλαία των τριήμερων προγραμματισμένων εκδηλώσεων που έγιναν στο πλαίσιο του 41ου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) στα περτουλιώτικα λιβάδια του νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.

Το φετινό αντάμωμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Μουτσιάνας, είναι αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας που αποκόπηκαν από τον Εθνικό Ιστό μετά τον Εμφύλιο πόλεμο και το κλείσιμο των συνόρων και παρόλα αυτά κρατούν άρρηκτους δεσμούς με την πατρίδα και την ιστορία και την παράδοση.

Κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το 10ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού. Το Σάββατο το πρωί έγινε τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων τον Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρονιά «Το Βιωματικό Καρακόλι –Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής», το οποίο είχε αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα περτουλιώτικα λιβάδια.

Το Σαββατόβραδο έγινε το παραδοσιακό καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ σήμερα το πρωί που ήταν η αποκορύφωση των εκδηλώσεων, έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός, οι βραβεύσεις των αριστούχων εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια και παρουσιάστηκαν παραδοσιακά δρώμενα και χοροί.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Μουτσιάνας ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, η Δήμαρχος Τρικκαίων Νικολέτα Μπρουζούκη και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, των Δήμων Πύλης και Τρικκαίων, του Επιμελητηρίου Τρικάλων και τις Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia