Χρήστος Σιμορέλης: «Κοινωνική και Πολιτική παρακμή»

 

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με τον κατά συρροή βιασμό της 12χρονης που προκάλεσε σοκ στην Ελληνική κοινωνία. Δεν μου αρέσει να γίνομαι δικαστής και εύχομαι μόνο να έχουν την πιο σκληρή τιμωρία τα καθάρματα πού εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα. 

Πιστεύω ότι ο βιασμός δεν συνδέεται με καμία παράταξη. Με αφορμή όμως τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος βιαστών στην Αθήνα θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό και τη βαθιά μου ανησυχία, επειδή βλέπω να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στη χώρα έντονα σημάδια κοινωνικής και πολιτικής παρακμής.

Είναι γεγονός ότι  άτομα με σεξουαλικές διαστροφές ψάχνουν συχνά καταφύγιο σε συντηρητικά κόμματα και την εκκλησία για να εξασφαλίσουν μία ομπρέλα προστασίας. Η υποκρισία είναι συχνό σύμπτωμα κοινωνικής παρακμής. Ο Λιγνάδης το πρωί πουλούσε πατριωτισμό φιλώντας τον Παρθενώνα και το βράδυ βίαζε ανήλικα. Ο  βιαστής και μαστροπός Μίχος καλλιεργεί την ημέρα την εικόνα καλού πατριώτη, χριστιανού και οικογενειάρχη και μάλιστα εισπράττει… τα εύσημα από τον Πατούλη, και το βράδυ καταστρέφει με τον χειρότερο τρόπο τη ζωή ενός παιδιού.

Δεν υπάρχει σε μία κοινωνία καλύτερη απόδειξη βαθιάς  παρακμής από την εκμετάλλευση των οικονομικά αδύναμων και ψυχολογικά ευάλωτων οικογενειών και ιδιαίτερα των ανηλίκων. 

            Σύμπτωμα κοινωνικής παρακμής είναι και ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα από τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. Το θύμα, αντί να προστατευτεί, εξακολούθησε να «βιάζεται» ψυχικά για λόγους  τηλεθέασης.

            Η βρώμα και η δυσωδία από το φρικτό έγκλημα με την 12χρονη (που πιθανότατα δεν είναι το μόνο ανήλικο θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης) έχει ενοχλήσει τους πάντες, όπως και στελέχη και ψηφοφόρους και της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή, όπως είπα στην αρχή, ο βιασμός δεν έχει παράταξη, είναι ηθική υποχρέωση όλων των πολιτών, ό,τι κι αν ψηφίζουν, να  πιέσουν την Πολιτεία για την προστασία των θυμάτων και την παραδειγματική τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των ενόχων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Είναι όμως διάχυτη η ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη μία φορά συγκάλυψη (όπως έγινε με τον Λιγνάδη που η αστυνομία μπήκε ένα μήνα μετά και οι υπολογιστές είχαν κάνει φτερά), και απαιτεί  να βγουν όλα στο φως. Και η λίστα των 213 «πελατών» του 53χρονου μαστροπού αλλά και οι διασυνδέσεις του με τη ΝΔ και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. 

Κάθε σκεπτόμενος πολίτης αναρωτιέται: Γιατί δεν δίνουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα ώστε να μην μπορούν οι «ύαινες» πού ηδονίζονται όταν κατασπαράζουν αθώες ψυχές να βρουν καινούργια θύματα; Ποιούς καλύπτουν; Μήπως η καθυστέρηση έχει στόχο να δώσει το περιθώριο στους δράστες να εξαφανίσουν επιβαρυντικά στοιχεία; Αυτά είναι σημάδια πολιτικής παρακμής.

Με σκοπό να απαντηθούν τα  ερωτήματα  που απασχολούν την κοινή γνώμη ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε από την κυβέρνηση εξηγήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση.  Ας αναρωτηθεί καλύτερα γιατί στην παράταξή του φωλιάζουν κάθε τόσο διεστραμμένοι εγκληματίες (όπως ο Γεωργιάδης, ο Λιγνάδης και τώρα ο Μίχος). Δηλαδή «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι!»

Ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση και αυτό κάνει. Κατάντησε κουραστικό και γελοίο κάθε φορά που η κυβέρνηση στριμώχνεται να τα βάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποπροσανατολίζει. Θα έπρεπε μήπως να καταργηθεί κάθε κριτική προς την κυβέρνηση για να μη χαλάσει η εικόνα της;

Πιστεύω ότι «χρυσός κανόνας» στην πολιτική είναι να μην απομακρύνεται από την Ηθική και τη Δικαιοσύνη. Κάθε κυβέρνηση εκτός από τις λύσεις που προσπαθεί να δώσει στα προβλήματα της κοινωνίας έχει και ένα σπουδαίο παιδαγωγικό ρόλο. Με την γενικότερη στάση της και  ιδιαίτερα στα ζητήματα ηθικής και δικαιοσύνης αποτελεί για τους πολίτες παράδειγμα (καλό ή κακό) που καθορίζει και την πορεία της κοινωνίας. 

Είναι φανερό ότι η σημερινή κυβέρνηση, εκτός από την ανεπάρκειά της να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, έχει αποτύχει οικτρά στον παιδαγωγικό της ρόλο. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα έντονα φαινόμενα σήψης και παρακμής που πολλαπλασιάζονται στην ελληνική κοινωνία. Όπως λέει και ο σοφός λαός «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»

Η Ελλάδα παρακμάζει. Μαζεύεται πολύ σαπίλα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η Ανόρθωση της χώρας με Δικαιοσύνη παντού πρέπει να γίνει από μία κυβέρνηση που θα έχει και την πολιτική βούληση αλλά και το απαραίτητο  ηθικό ανάστημα.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia