![ÎÏοÏÎλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± ÏÏαÏÎ±Î½Î±Ï Î±ÏλÏμα](https://i0.wp.com/www.bostanistas.gr/resources/2015-10/dsc05514-thumb-large-thumb-large.jpg?w=1200)
Ξεκίνησε για πολλές παραδοσιακές νοικοκυρές το άπλωμα του τραχανά στα χωριά του κάμπου αλλά και στις αυλές των πόλεων αρκεί να τις…χτυπάει ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος.
![ÎÏοÏÎλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± ÏÏαÏαναÏ](https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/YrjYEVb7jM0/maxresdefault.jpg?w=1200&ssl=1)
Ο ντόπιος τραχανάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά γι’ αυτό και τον επιλέγουν οι μανάδες στη διατροφή των παιδιών.Έθρεψε γενιές και γενιές Ελλήνων και βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες.
![](https://i0.wp.com/www.trikalafocus.gr/wp-content/uploads/2019/08/IMG_20190804_144945.jpg?w=1200&ssl=1)
![ÎÏοÏÎλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± ÏÏαÏαναÏ](https://i0.wp.com/www.gratsani.gr/sites/default/files/traxanas.jpg?w=1200&ssl=1)
Ο τραχανάς υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες και μεγέθη: χοντρός ή ψιλός, γλυκός ή ξινός και παρασκευάζεται με φρέσκο γάλα που παραγγέλνουν από τοπικούς κτηνοτρόφους.
![ÎÏοÏÎλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± ÏÏαÏαναÏ](https://i0.wp.com/www.perikouzinas.gr/resources/apps/perikouzinas/recipes/recipe/18/photos/18_1508868741092.jpg?w=1200&ssl=1)
Συνήθως μαγειρεύεται ως σούπα τον χειμώνα, είτε αραιή ή πηχτή.
Μπορείτε να προσθέσετε στην σούπα τυρί ή ντομάτα. Μπορεί επίσης να γίνει με πλιγούρι ή σιμιγδάλι, ενώ γίνεται και υπέροχη τραχανόπιτα!
![](https://i0.wp.com/www.trikalafocus.gr/wp-content/uploads/2019/08/IMG_20190804_145101.jpg?w=1200&ssl=1)
Ο τραχανάς απλώνεται συνήθως σε ένα τραπέζι, αραιώνεται ώστε να τον δει καλά ο ήλιος και να φύγει η υγρασία, ενώ την ίδια ώρα καθαρίζεται.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες.