Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ»


Τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019, στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον κ. Στασινάκη Γεώργιο, πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Πρεσβευτής Ελληνισμού και Ιππότης Εθνικού Τάγματος Αξίας (αξίωμα που του απονεμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία).

Ο κ. Στασινάκης μας έκανε κοινωνούς του έργου και της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα και διανοητή Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζοντας συνοπτικά όλα τα έργα του μεγάλου Κρητικού. Στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις και συζήτησε με τους μαθητές για τα μηνύματα και τη διαχρονικότητα του έργου του συγγραφέα.

    Ο κ. Στασινάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Οι πρόγονοί του Κρητικοί στην καταγωγή, εγκατέλειψαν την Κρήτη το 19ο αιώνα κι εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο για να γλιτώσουν από τη μανία των Τούρκων μετά από αποτυχημένη εξέγερση εναντίον των Τούρκων. Σπούδασε στο Γαλλικό Κολλέγιο Πειραιά, Saint Paul. Στη συνέχεια πήγε στη Γαλλία,  όπου σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες. Αρχικά, εργάστηκε ως βοηθός του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής της Γενεύης. Επί 35 χρόνια διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος στο CERN (Eυρωπαϊκό κέντρο Πυρηνικών Ερευνών). 

    Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα στη Γενεύη, όπου και εργαζόταν. Ανέπτυξε πλούσια δράση, συνεργαζόμενος με τη Μελίνα Μερκούρη, το Μίκη Θεοδωράκη, το Βασίλη Βασιλικό και άλλους. Γι’ αυτή του τη δράση το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας του αφαίρεσε το ελληνικό διαβατήριο.

    Το 1968 γνωρίστηκε με την Ελένη Καζαντζάκη, χήρα του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία, προβληματισμένη για τη συνέχεια του έργου του συζύγου της, μίλησε για την ίδρυση εταιρείας που θα ασχολείται με την προώθηση του έργου του. Το 1988 ιδρύεται η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με έδρα τη Γενεύη. Σκοπός της Εταιρείας είναι η προώθηση του έργου του συγγραφέα σε όλο τον κόσμο. Η Εταιρεία αριθμεί 9.144 μέλη σε 131 χώρες. 

    Η αφορμή γι’ αυτή τη γνωριμία-συνάντηση ήταν ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της τρικαλινής εφημερίδας  «Έρευνα» Ζώης Αποστόλης, μέλος της εξελεγκτικής Επιτροπής και υπεύθυνος της Εταιρείας στα Τρίκαλα, ο οποίος το Μάιο του 2019 είχε οργανώσει μια ομολογουμένως επιτυχημένη εκδήλωση για τον Καζαντζάκη στην οποία ο κ. Στασινάκης παρουσίασε και το βιβλίο του με τίτλο «Καζαντζάκης-Ζορμπάς, μια αληθινή φιλία». Ο κ. Ζώης επισκέφτηκε το σχολείο μας μαζί με τον κ. Στασινάκη και  συνομίλησε κι αυτός με τους μαθητές μας. 

    Μετά το τέλος της διάλεξης-συζήτησης οι κ. Στασινάκης και Ζώης, καθώς και η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Τσιοτινού Αθανασία συναντήθηκαν με την προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Κάκλα Βασιλική, με την οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και τη δυνατότητα διεξαγωγής διαγωνισμού σχετικά με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στα Τρίκαλα.

    Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» ευχαριστεί θερμά τον κ. Στασινάκη και τον κ. Ζώη για την τιμή που μας έκαναν να επισκεφτούν το σχολείο μας.

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ»

Copyright 2022

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia