Άρση μέτρων: Όλα τα πρόστιμα που ισχύουν μετά τις 4 Μαΐου

Με πρόστιμα – σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλά – απειλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που θα παραβιάσουν τους νέους κανόνες και τα μέτρα προστασίας. Ο τιμοκατάλογος της επόμενης μέρας είναι τσουχτερός και οι παραβάτες θα κληθούν, από την ερχόμενη Δευτέρα, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μπορεί τα μέτρα να χαλαρώσουν σταδιακά ωστόσο δεν θα ισχύσει το ίδιο και με τα πρόστιμα που θα παραμείνουν τσουχτερά.

Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ γίνεται πλέον υποχρεωτική με αποτέλεσμα η αστυνομία να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να τιμωρήσει αλλά και να προλάβει όποιον βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του αλλά και τη ζωή των υπολοίπων.

Όσοι δεν φορούν μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους θα έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Ο πέλεκυς είναι βαρύς και για όσους αψηφούν τις συστάσεις για τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 1000 ευρώ ανά άτομο. Επίσης 5000 ευρώ θα πληρώνει κάποιος που σπάει την καραντίνα και 300 ευρώ όποιος επιχειρήσει να μετακινηθεί εκτός της περιφέρειας πριν από τις 18 Μαΐου.

Από τις 4 Μαΐου που θα επιτραπεί η επαναλειτουργία καταστημάτων με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες συγκεκριμένος θα είναι και ο αριθμός των ατόμων που θα μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα ανάλογα με τα τ.μ..

Για ένα κατάστημα 20 τ.μ. επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα, προσωπικό και πελάτες μαζί ενώ για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. επιτρέπεται ακόμα ένα άτομο.

Για τις επιχειρήσεις που δε θα τηρήσουν τα τ.μ. ανά πελάτη και σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός το πρόστιμο θα ξεκινά από 5000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 100.000 ευρώ ενώ φλερτάρουν με τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο για 90 ημέρες.

Για παράδειγμα σε ένα κατάστημα άνω των 300 τ.μ. θα κληθεί ο ιδιοκτήτης να πληρώσει πρόστιμο από 20.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση που θα διαπιστωθεί και θα ανασταλεί η λειτουργία του για 2 μήνες.

Σκοπός όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά η συμμόρφωση των πολιτών με το νέο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία όλων.

in.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia