Έναρξη για τη Μητροπολιτική Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα  στο HOTEL DIVANI στην Καλαμπάκα , η εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων.

Η έναρξη έγινε παρουσία όλων των Μητροπολιτών Θεσσαλίας και του Μητροπολίτη Μεσσηνίας ως εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής.

Η εκδήλωση άνοιξε με Εκκλησιαστικούς  «Υμνους  από τη χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων «ΜΕΤΕΩΡΙΤΙΚΟ ΦΑΛΤΗΡΙ» με χοράρχη τον κ. Σπυρίδωνα Σπύρου.

Ακολούθησαν Χαιρετισμοί από τους κ.κ. Κώστα Σκρέκα Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Σκρέκα , οποίος έστειλε το μήνυμα ότι τα Μετέωρα πρέπει να προστατευτούν από όλους αυτούς που το τελευταίο διάστημα τα πετροβολούν.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Αγοραστός στην σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι γράφεται πλέον η ιστορία της περιοχής και γι’ αυτό πρέπει όλοι να διαφυλλάξουν και να προστατεύσουν τα Μετέωρα ως κόρη οφθαλμού.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Προϊσταμένη Αρχαιολογίας Τρικάλων κα Μανζανά.

Ακολούθησε Προσφώνηση του Πρωτοσυγκέλλου και Καθηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής Μονής του Αγίου και Μεγάλου Μετεώρου Άρχιμ. Νήφωνα Καψάλη.

Δεκάλεπτο βίντεο για τα ‘Άγια Μετέωρα, στο οποίο περιλαμβάνονταν χαιρετισμός του Γέροντος Συμεών Διονυσιάτου,  Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους.

Στην συνέχεια  έγινε παρουσίαση των πρόσφατων ερευνητικών συγγραμμάτων του κ. Κωνσταντίνου Βαφειάδη, καθηγητού (Ε.ΔΙ.Π.) της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών

α) ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ, β) ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΙΚΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ,

Από τον: κ. Θεόδωρο Ξ. Γιάγκου, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Παρουσίαση του επίτομου έργου τοϋ κ. Κωνσταντίνου Βαφειάδη

Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ – ΒΙΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

από τον κ. Φωκίωνα Κοτζαγεώργη

Επίκουρο Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ.

Παρουσίαση της «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ» υπό τοϋ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ.

Την εκδήλωση συντόνισε κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης,  Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Στον χώρο της εκδηλώσεως θα λειτουργεί έκθεση χειρογράφων – εγγράφων και κειμηλίων εκ του κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μονής του Αγίου και Μεγάλου Μετεώρου.

Παρευρέθη πλήθος κόσμου Λαϊκών και Μοναχών , ο Δήμαρχος Μετεώρων κος Αλέκος , ο Αντιπεριφερειάρχης κος Μιχαλάκης , η Βουλευτής κα Παπακώστα , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. άλλοι.

Σταγώνnews.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia