Έρευνα μαθητών/τριών του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων για την 9η Νοεμβρίου

9η Νοεμβρίου: Το χρονικό μιας μοιραίας ημερομηνίας στην ιστορία της Γερμανίας

Έρευνα μαθητών/τριών του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων

Με τη σκέψη ότι η ξένη γλώσσα δεν είναι μόνο γραμματική και λεξιλόγιο, αλλά είναι πρωτίστως επικοινωνία, ιστορία και πολιτισμός, ξεκίνησε ένα ταξίδι ανακάλυψης υπό τη μορφή πρότζεκτ από μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων. Στόχος ήταν να εμβαθύνουν στην ιστορία και στον πολιτισμό της χώρας, τη γλώσσα της οποίας διδάσκονται.

Η 9η Νοεμβρίου συμβολίζει τις ελπίδες των Γερμανών, αλλά και τον δρόμο προς τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ. Δικαίως θεωρείται από ιστορικούς και δημοσιογράφους Schicksalstag (Μοιραία Ημέρα), διότι πολλά σημαντικά γεγονότα της γερμανικής ιστορίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την 9η Νοεμβρίου.

Ξεκινώντας από την εκτέλεση του φιλελεύθερου πολιτικού Ρόμπερτ Μπλουμ το 1848, φτάνουμε στο 1918 με την εκθρόνιση του Κάιζερ Γουλιέλμου του Β’ και το τέλος της μοναρχίας. Το 1923 ο Αδόλφος Χίτλερ επιχειρεί, χωρίς επιτυχία, να καταλύσει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης με το λεγόμενο «Πραξικόπημα της Μπυραρίας» (Hitlerputsch) ή αλλιώς Πραξικόπημα του Μονάχου και να αναλάβει την εξουσία στη Γερμανία. Το 1938, με αφορμή τον φόνο ενός μέλους της Γερμανικής Πρεσβείας στο Παρίσι από έναν πολωνό Εβραίο, ξεκινά το πογκρόμ κατά των Εβραίων σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια με την ονομασία «Νύκτα των Κρυστάλλων» (Kristallnacht). Τέλος, το 1989, από μια παρεξήγηση, πέφτει το Τείχος του Βερολίνου (Berliner Mauer) που για 28 χρόνια (1961-1989) αποτελούσε το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στη Δύση και τη Σοβιετική Ένωση.

Οι μαθητές/τριες συγκέντρωσαν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τα παραπάνω ιστορικά γεγονότα και μέσα από παρουσιάσεις και συζητήσεις στην τάξη ήρθαν σε επαφή με διάφορες φάσεις της γερμανικής ιστορίας. Στόχος ήταν να  θέσουν ερωτήματα για τις διαφορετικές ερμηνείες και εκδοχές των γεγονότων, να βρουν τις δικές τους απαντήσεις για δύσκολα ιστορικά και ηθικά ζητήματα, να ευαισθητοποιηθούν και να θέσουν υπό αμφισβήτηση πολλές από τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τη φύση της κοινωνίας, της προόδου, του πολιτισμού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους παρουσιάστηκαν στο σχολείο την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia